Петък,

Има ли драма? Как да си пазим парите при война

От: Редактор -
985
Има ли драма? Как да си пазим парите при война
A
A
A

С всеки изминал ден боевете между Русия и Украйна продължават да стават все по-ожесточени, а преговорите все още срещат големи спънки и към този момент попадат по-скоро в графа "кауза пердута". Прекъсването на връзката на Русия със SWIFT неминуемо ще се отрази на всички ни в икономически план.Какво обаче да правим сега с парите си? Мъдро ли е да ги държим в банка, какво трябва да купим и кои са първите стъпки, които трябва да правим, докато толкова близо до нас бушува война? На тези въпроси ще ви отговорим в следващите редове, пише jenata.blitz.bg.

Не купувайте валута

Доларът и еврото, да не говорим за лирата, вече скочиха рязко. Това се случва винаги при криза и е нормално. Не е умно да обменяте и купувате валута в банка, където обменният курс е видимо неблагоприятен.Ако все пак много държите и ви се налага да обмените пари, то е добре да направите това в чейндж бюро. Това е вариант само, ако пътувате в чужбина. В противен случай не инвестирате в чуждестранни активи.Освен това е добре да планирате и разпределите доходите си през идния месец-два.

Не купувайте ненужни уреди

В момента всички са обзети от паника и си мислят, че е нужно да си вземат какво ли не, за да подсигурят живота си заради предполагаемия риск цените да скочат десетократно.

Важно е да обърнем внимание на това, че домакинствата през последните дни са повишили разходите си с 20-30%.Въздържайте се от всякакви панически покупки и инвестиции. В момента е по-важно да имате налични пари за стоки от първа необходимост, отколкото придобивки.

Проучете инвестиционния пазар

Сега е най-рисковият момент за инвестиране, особено ако досега не сте го правили и не сте напълно наясно как работи системата. Добре е обаче да се научите да го правите, защото се очертава, че за в бъдеще тези знания ще ви бъдат много полезни.

В никакъв случай не инвестирайте последните си пари. Чакането е най-добрата стратегия, дори ако ви се струва много трудно да не правите нищо.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички