Има ли драма? Как да си пазим парите при война

Съветват да не се купуват ненужни неща

Има ли драма? Как да си пазим парите при война | StandartNews.com

С всеки изминал ден боевете между Русия и Украйна продължават да стават все по-ожесточени, а преговорите все още срещат големи спънки и към този момент попадат по-скоро в графа "кауза пердута". Прекъсването на връзката на Русия със SWIFT неминуемо ще се отрази на всички ни в икономически план.Какво обаче да правим сега с парите си? Мъдро ли е да ги държим в банка, какво трябва да купим и кои са първите стъпки, които трябва да правим, докато толкова близо до нас бушува война? На тези въпроси ще ви отговорим в следващите редове, пише jenata.blitz.bg.

Не купувайте валута

Доларът и еврото, да не говорим за лирата, вече скочиха рязко. Това се случва винаги при криза и е нормално. Не е умно да обменяте и купувате валута в банка, където обменният курс е видимо неблагоприятен.Ако все пак много държите и ви се налага да обмените пари, то е добре да направите това в чейндж бюро. Това е вариант само, ако пътувате в чужбина. В противен случай не инвестирате в чуждестранни активи.Освен това е добре да планирате и разпределите доходите си през идния месец-два.

Не купувайте ненужни уреди

В момента всички са обзети от паника и си мислят, че е нужно да си вземат какво ли не, за да подсигурят живота си заради предполагаемия риск цените да скочат десетократно.

Важно е да обърнем внимание на това, че домакинствата през последните дни са повишили разходите си с 20-30%.Въздържайте се от всякакви панически покупки и инвестиции. В момента е по-важно да имате налични пари за стоки от първа необходимост, отколкото придобивки.

Проучете инвестиционния пазар

Сега е най-рисковият момент за инвестиране, особено ако досега не сте го правили и не сте напълно наясно как работи системата. Добре е обаче да се научите да го правите, защото се очертава, че за в бъдеще тези знания ще ви бъдат много полезни.

В никакъв случай не инвестирайте последните си пари. Чакането е най-добрата стратегия, дори ако ви се струва много трудно да не правите нищо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай