Вторник,

Има ли балон с имотите у нас? Говори бащата на валутния борд

От: Редакция -
5778
Има ли балон с имотите у нас? Говори бащата на валутния борд
A
A
A

"В момента бих казал, че може малко да сте се забавили, но ако ви предложат добра ипотека и намерите привлекателен апартамент в София – аз бих го купил".

Това коментира световноизвестният професор по приложна икономика от университета "Джонс Хопкинс" в САЩ Стив Ханке, наричан и бащата на валутноя борд в предаването "120 минути" по бТВ.

"Парите задвижват икономиката и ако увеличите наличността на пари, което се случи, откакто почна COVID-19, около 1 до 9 месеца по-късно цените на активите скачат. Какво са цените на активите? Те включват и недвижимите имоти. Имаме огромен ръст в цените на имоти в САЩ, заради увеличеното предлагане на пари около 9 месеца след началото през февруари 2020 г. Същото се случва в Европа. Според мен имотите са добра защита срещу инфлацията.

Ако погледнете издадените разрешения за строеж в България почти са се удвоили от 2016 г. Не виждам балон, а нещо, което е задвижено от голямото увеличение в предлагането на пари. Всъщност поредността е следната  – наличността на пари скача, цените на активите нарастват между 1 и 9 месеца по-късно, после истинската икономика се увеличава до 6-12 месеца по-късно и след едва 12-24 месеца застига и инфлацията. Тя се бави доста спрямо първоначалното увеличено предлагане на пари. В момента бих казал, че може малко да сте се забавили, но ако ви предложат добра ипотека и намерите привлекателен апартамент в София – аз бих го купил", обясни проф. Ханке.

Той посочи и какъв, според него, е най-големият проблем на България. В момента това може да е инфлацията, но в дългосрочен план пред страната ни има по-голяма опасност, смята проф. Ханке:

"Краткосрочният и непосредствен проблем, съгласен съм с българите, е инфлацията. И, както казах, тя ще спада. Проблем е, защото ЕЦБ е напечатала твърде много пари, но ще се успокои. Това скоро ще отмине. Големият и дългосрочен проблем е демографията", смята Ханке.

Населението в България все повече застарява. Това е истински проблем

и единственият начин да се справите с това е първо, да запазите валутния борд и да направите каквото правят в Хонконг и Сингапур. Обречени сте, ако решите да се придържате към европейските планове, опитвайки се да копирате това, което правят в ЕС.

Трябва да бъдете изобретателни, да правите както правят в Сингапур – свободни пазари, дерегулиране. Позволете на пазара да вземе превес, правителството да отстъпи. Новото правителство много ме тревожи, защото говорят за харчене на повече пари в България. Точно обратното ви трябва, това само подхранва корупцията, държавните харчове са двигателят на корупция. Трябва да промените посоката на движение, предвид този демографски проблем, като това ще създаде иновативна и динамична икономика, която би привлякла хора в България. Тя е страхотно място – перфектно разположение, идеален климат, невероятна кухня, прекрасни хора. Всичко е супер – освен икономическите политики", посочи бащата на валутния борд.

Според него

Европейската идея за енергията самоубийствена

"Погледнете Германия – махат въглищата, спират ядрената енергия, имат вятърни перки и соларни панели. Но проблемът е, че вятърът не духа през цялото време, както и слънцето не грее постоянно. Единственият начин да работи системата е да има огромни батерии, което Германия няма. Тя е в ужасно положение. Единствената страна в Европа с разумно мислене относно енергетиката е Франция", посочи Ханке.

"Макрон неотдавна направи обратен завой – обяви, че ще се строят 28 нови АЕЦ, започвайки от 2028 г. Така че Франция е на прав път – трябва да имате ядрена енергия. Това е единственото решение ако искате чиста и безопасна енергия – атомни централи. Малките централи, които се проектират и въвеждат в експлоатация са правилният път – не огромните стари АЕЦ, а малки централи, изцяло автоматизирани, много безопасни. Според мен проблемът с енергетиката ще съществува в Европа дълго време, защото Европа е направила много пагубни грешки и глупости, що се касае до прехода от традиционна енергия към по-зелени неща. Не виждам краткосрочно решение, нещата само ще се влошат", коментира още проф. Ханке.

 

 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички