Икономист разтресе бизнеса! Какво правят веригите

Това оказва допълнителен ефект върху икономиката", подчерта той.

Икономист разтресе бизнеса! Какво правят веригите | StandartNews.com

Твърде интересно становище за ефекта върху държавата от модерната търговия бе споделено от икономист.

Общият ефект върху българската икономика на модерната търговия или т.нар. "ритейлъри" е 9,8 млрд. лева, като говорим съвкупен ефект към търсенето.

Трябва да гледаме на модерната търговия като на един интересен, развиващ се и разрастващ се сектор, носещ добавена стойност в доста големи размери в сравнение с това, което прави един квартален магазин. Това каза Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика, пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Около една трета от приходите в търговията на дребно е фокусирана в модерната търговия. Наетите са малко над 20% (около 21% в цялата ритейл търговия), разположени в цялата страна. Това, което се важно е, че средната заплата в модерната търговия, като това е оценка за 2021 година, е близо 1700 лв.-  средна брутна заплата.

На практика това е с над 60% повече от средната за сектора. Модернизирането на търговията, по подобие на модернизирането в индустрията, води до много по-различни индустриални отношения, до по-висока производителност и до заплати, конкурентни със средните за икономиката ни. А под индустриални отношения имам предвид, че взаимодействието с търговията е по-дългосрочно, стандартизирано има възможност и за излаз на външен пазар", каза Ганев.

За приноса към българските производители експертът сподели, че директният ефект е 5,9 млрд. лева, като това са средства, които "потичат директно към българската икономика през доставчици, външни услуги, инвестиции и т.н., а допълнителният ефект е 3,5 млрд". "И вече през възнагражденията на наетите имаме един третичен, индуциран ефект от около 400 млн. лв".

"Потокът от големите вериги към българските производители на хранителни стоки е за 2,9 млрд лв, подкрепяйки производители на месо, млечни продукти и т.н., докато при нехранителните стоки този поток - за около 900 млн. лв. Това са мебели, лекарства и др. Има и външни услуги за около 1 млрд. лв., които могат да включват и реклама и др. Те отново влизат в българската икономика", посочи икономистът.

"Особено в годините на пандемията имаме изключително много реинвестиции. Това е един от секторите, които минаха доста гладко през пандемията, отбелязаха ръст, за разлика от много други сектори, които бяха ударени", обясни Ганев.

На фона на факта, че развитието на големите вериги ще продължи, се очаква "това да се предаде и на по-малките играчи, които преобладават на пазара". "По-голямата част от търговията на дребно е в малките магазини. Най-вероятно при тях ще имаме модернизация на отношенията", прогнозира Ганев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай