Икономист и синдикалист спорят: Как да се вдигнат доходите

Лъчезар Богданов и Ваня Григорова с коментари за бюджет 2022

Икономист и синдикалист спорят: Как да се вдигнат доходите | StandartNews.com

Всяка година водим спорове за бюджета. Не бих казала, че е революционен. Има заложени някои по-високи плащания. Политиката за социално включване е редуцирана с 300 млн., тези пари са отишли при хората с увреждания. Ние взимаме от едни социални групи, за да дадем на други.

Така коментира проекта за бюджет 2022 синдикалистът от "Подкрепа" Ваня Григорова.

Коментарът на Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика:

"Очакваме бърз растеж, след като имаме сравнително бързо възстановяване. В такъв случай защо имаме такъв дефицит, защо той не се свива. Нали си говорим - в лоши времена можем да правим дефицит, в добри времена - да го свиваме. От скъпия ток влизат повече пари в бюджета. Всяка година драмата е как се осъществяват инвестициите - ако нямаме търгове, строителство - няма как да се случат.

Финансовият министър сам каза - ние правим базов бюджет, а големите промени ще бъдат в актуализацията. Мисля,че в социалните плащания няма големи промени. Интересно ще стане когато коалиционните партньори започнат да предлагат юни-юли".

Ваня Григорова коментира и изявлението на Асен Василев, което обиди работодателите - че тези които са некадърни и не могат да осигурят по-високи доходи на служителите си, нямат място на пазара. То бе изнесено именно от нея след заседание на тристранката, на което тя бе присъствала. 

Григорова коментира графика на Евростат, според която покупателната способност в Северна Македония е по.голяма отколкото в България, а Албания ни диша във врата.

Със 710 лв. минимална заплата ще си останем на това ниво, каза Григорова.

Трябва да отключим някакво ниво на бърз растеж. За тези, които го правят, трябва да има стимул, награда за тези работодатели, които дават по-високи доходи и инвестират повече. Това може да отключи нарастването на доходите, каза Лъчезар Богданов. Ние мислим за компенсации, за пострадали бизнеси. Трябва да гледаме напред, категоричен е икономистът. 

След като на работодателите се дават компенсации, те не трябва да са цинични и да се противят на толкова малко увеличение на минималната заплата, е мнението на Григорова.

Важно е как България 2030 г. да бъде богата страна, посочи Богданов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай