Глад за вино

България е в топ 20 на световните производители на гроздови еликсири

Глад за вино | StandartNews.com

София. Световният пазар на вино е изключително динамичен през последните няколко години. След като беше засегнат сериозно от глобалната финансова и икономическа криза, този сектор започва постепенно да се възстановява. Световното производство се очаква да нарасне с 9% през 2013 г. и да достигне 281 милиона хл, по данни на Организацията на лозата и виното (OIV).

Интересно е, че най-значително увеличение на производството в Европа отбелязва Румъния - 79%. През 2013 г. произведеното количество в северната ни съседка възлиза на 5,9 милиона хл. В България отбелязваме спад от 2% и годишното ни производство достига 1,3 милиона хл, което ни нарежда на 18-о място в света. Отдавна са отминали времената, когато страната ни се хвалеше с количествата произведено вино. През първото десетилетие на ХХI век българските винари осъзнаха, че за да могат да се преборят с безмилостната конкуренция, трябва да заложат единствено на качеството.

В момента най-динамично развиващ се пазар представлява Далечният изток, начело с Китай. Страната, заедно със САЩ, се нарежда на пето място като винен пазар и представлява основният двигател на глобалното потребление, се посочва в наскоро публикуван анализ на Morgan Stanley. Българските производители не изостават от световните тенденции и също се опитват да намерят свое място на необятния китайски пазар. Няколко изби вече 2-3 години редовно участват във винените изложения, организирани в Азия. За съжаление се прави малко или почти нищо за общото представяне на България като винен производител.

Япония също представлява апетитен пазар. Преговорите, които в момента се водят за премахване на вносните такси в рамките на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество, дават надежда, че подобно нещо може да се случи и в отношенията между Токио и Брюксел. Япония има интерес да изнася безпроблемно своите продукти като бира и уиски, докато европейските производители търсят нови пазари за вината си. България също има очаквания в тази посока. В рамките на Европа Швейцария също представлява възможност за българското вино. Трябва да се признае, че именно в тази страна се забелязват сериозни усилия на родните производители. Вече няколко поредни години български изби участват в организираните с подкрепа на дипломатите ни представяния на виното от България. Тези усилия могат да се финансират и от европейските програми за промоция на виното в трети страни.

В това отношение Швейцария се оказва най-близката и най-богата страна, в която консумацията на вино постоянно расте. Според проучването на Morgan Stanley светът е изправен пред недостиг на вино, на фона на глобалното търсене, което значително изпреварва предлагането. Затова и българските производители могат само да спечелят от отварящите се нови врати. Достатъчно е да докажат, че предлагат качествено вино, и разбира се, да положат усилия за общо промотиране на марката "Българско вино".

Британски критик оценява родните изби

Британски винен критик ще оценява качеството на българското вино по време на третото издание на изложението DiVino.Taste, което ще се проведе на 16 и 17 ноември в НДК. Каролайн Гилби е само един от чуждестранните познавачи и ценители на гроздовите напитки, която е поканена по време на форума. В него отново ще участват най-добрите изби от страната, а и вносители на вина. Освен да се насладят на дегустации на отбрани напитки, гостите на събитието ще могат да участват и в майсторските класове. Лекторите ще им представят тънкости в производството и консумацията на виното, както и повече информация за непознати сортове грозде и последните тенденции в предлагането на божествената напитка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай