Германия удари на червено. Ето какво й коства отказът от АЕЦ

Високи цени и недостиг на електроенергия

Германия удари на червено. Ето какво й коства отказът от АЕЦ | StandartNews.com

Правителствени данни посочват, че вносът на германска електроенергия е нараснал значително, откакто страната затвори последните си три ядрени електроцентрали през април, цитирани от ДПА. 

През второто тримесечие на тази година Германия е внесла 7,1 милиарда киловтачаса повече електроенергия, отколкото е изнесла, според доклад на Федералната статистическа служба  "Дестатис" (Destatis). Това отговаря почти изцяло на обема на генерираната електроенергия от трите германски ядрени реактора през второто тримесечие на 2022 година (7,3 милиарда киловатчаса). 

Това е най-големият размер на нетния внос на електроенергия от Германия, откакто има налични данни – 1991 година след обединението на страната. 

Германия бе нетен износител на електроенергия преди да затвори последните три ядрени електроцентрали на 15 април. През първата половина на 2023 г. износът на германска електроенергия (32,6 милиарда киловатчаса) все още е надвишавал вноса на електроенергия ( 30,6 милиарда киловатчаса).

По-голямата част от вноса през първата половина на 2023 г. идва от Нидерландия и Франция. И двете страни са увеличили значително производството на ядрена енергия. 

Германската електропреносна мрежа бележи спад на количеството електроенергия, зарадинейните високи цени и вялата икономика. То е било с 6,9 на сто по-малко, отколкото през първата половина на 2022 година, според доклада. Вътрешното производство на електроенергия е намаляло с 11,4 на сто, което е компенсирано частично от допълнителния внос.

По-голямата част от генерираната електроенергия в Германия - 53,4 на сто е била произведена от възобновяеми източници, като вятърната енергия е била с най-голям дял от 28,6 на сто от общото производство. Преди година възобновяемите източници са имали дял от 48,4 на сто.

Делът на замърсяващата околна среда въглищна електроенергия се е понижил от 31,3 на сто до 27,1 на сто. За сметка на това важността на газовите електроцентрали е нараснала , като делът им се е повишил от 11,9 на сто до 13,9 на сто, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай