Г-20 подкрепи реформа на корпоративните данъци

Г-20 подкрепи реформа на корпоративните данъци | StandartNews.com

Москва. Г-20 подкрепиха "фундаментална" реформа на правилата за облагане с данъци на мултинационалните корпорации в петък, като целта бе да се затворят вратички, използвани от компании като Apple и Google, за да се избегне плащането на милиарди долари в данъци, предаде Ройтерс.

Групата на водещите икономики прие план за действие, изготвен от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD), който гласи, че съществуващата система не работи, особено когато става дума за данъчни компании, които търгуват онлайн.

"Това е голям пробив и е в основата на социалния договор", каза френският финансов министър Пиер Московиси на пресконференция в кулоарите на среща на финансовите министри от групата на 20-те водещи страни в Москва.

"Хората и компаниите трябва да плащат данъците, които се дължат, това е единственият начин да се работи по справедлив и конкурентен общество", добави британският финансов министър Джордж Осбърн.

Големият бюджетен дефицит и публичен гняв към междуфирмени структури, предназначени за насочване на печалбите в данъчните убежища, са основните причини за действията на Г-20.

Google, Apple и други компании твърдят, че те следват закона, където и да работят, и плащат това, което дължат като данъци, докато данъчните специалисти посочват, че компаниите са длъжни пред своите акционери да работят по данъчно-ефикасен начин в рамките на законите, определени от политиците.

Паскал Сент-Аман, директор на OECD за данъчна политика, заяви, "чувство на неудовлетвореност на правителствата спрямо компании и тяхното агресивно избягване на данъци е създал невероятна възможност за преглеждане на правилата, които датират от Обществото на Народите през 30-те години на миналия век".

В момента данъчните системи зачитат междуфирмени договори, дори ако те очевидно се стремят да изместят печалбите, от страните, в които са реализирани, в юрисдикции с ниски или никакви данъци. Новите правила ще се стремят да поставят по-силен акцент върху икономическата реалност.

"Достигнали сме точката, където правителствата се осмеляват да дискутират табута, и казват, че не могат да бъдат обвързани с чисто договорни отношения. Не е възможно да се разпределя печалба единствено чрез договорни споразумения", каза Сент-Аман пред репортери.

OECD, която консултира по въпроси за данъчната и икономическата политика, има две години, за да излезе с конкретни мерки, които могат да бъдат приети в международен план.

Бизнес лобистки групи, като например Американския съвет за международен бизнес (USCIB) и Конфедерацията на британската индустрия оспорва, че съществува широко разпространен проблем с укриването на данъци, и твърди, че подобни мерки може да възпрепятстват създаването на работни места, търговията и иновациите.

И все пак групи, представляващи по-малки компании, или такива насочени предимно към вътрешния пазар,  подкрепят проекта на OECD.

"ФЕЕ приветства днешния доклад и настоятелно призовава Великобритания и Г-20 като цяло да приемат неговите централни препоръки", каза Стив Радли, директор на ФЕЕ, което представлява много малки и средни британски производители.

Неправителствени организации, особено тези, насочени към развитие в по-бедните страни, приветстваха признаването на OECD за недостатъците в международната данъчна система и ангажимента за предприемане на действие, въпреки че някои изразиха скептицизъм, че проектът ще бъде ефективен.

Сент-Аман отбеляза, че всички членове на OECD, включително Швейцария, Ирландия и Холандия, които се определят като данъчни убежища от законодатели от целия свят, са подкрепили плана за действие.

Докладът идентифицира редица "вратички", използвани от компании, работещи в технологичните, фармацевтични и потребителски сектори.

Те включват практиката на дружества, които нямат данъчна регистрация в държавите, където те имат сериозни операции.

ОИСР критикува и корпоративната практика да се определят подразделения, регистрирани в данъчни убежища, като притежателите на средства, патенти или търговски марки, които след това могат да бъдат отпуснати или лицензирани, за щедри такси, на филиали в страни, където се реалните фабрики.

Международните договори, предназначени за избягване на двойното данъчно облагане на печалбите, реализирани от трансгранични дейности, но които са били използвани, за да се избегне данъчно облагане, също са обект на проверка.

Представители на OECD и Г-20, които участваха в изготвянето на плана, са отхвърлили по-радикалната идея, предпочитан от някои неправителствени групи, която изискваше печалбите на мултинационалните компании да бъдат разделяни между различните страни, в които те оперират, съгласно договорена формула.

Основните предложени мерки включват още:

- компаниите за онлайн търговия да плащат данък върху печалбата си върху продажбите в страната, в която те са реализирани;

- създаване на международен стандарт за това кое се смята за подходящо облагане на притежаваните от чужденци компании; целта е да бъдат притиснати територии и държави с данъчен режим, който е прекалено либерален към мултинационални корпорации, регистриращи там финансовите си поделения;

- мерки за борба с агресивните политики за привличане на компании чрез ниски данъци;

- нов подход с цел измерване на това какви са пропуснатите ползи за националния фиск от схемите на такива корпорации чрез счетоводни трикове за прехвърляне на печалбите към територии с ниски данъци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай