Финансист разкри какви главоболия чакат новия управител на БНБ

Трябва да приемем еврото колкото се може по-скоро, но имаме фундаментален проблем с това

Финансист разкри какви главоболия чакат новия управител на БНБ | StandartNews.com

Не един и два са проблемите, пред които ще се изправи бъдещият управител на БНБ, важното е какво одобрение ще има той от страна на политиците и обществото и как ще контактува с другите институции, най-вече с министерството на финансите. това стана ясно от интервю за бТВ проф. Даниела Бобева, която 13 години участва в управлението на централната банка. Професионалният й път минава през редица европейски и международни финансови институции.

Според Бобева първият проблем е фискалната политика, която води правителството. „Това, че не можахме да пласираме дълг е сигнал, че пазарите са разтревожени и че ваканцията свърши. Ще взимаме все по-скъп дълг и все по-трудно ще става това. А това е голям риск за финансовата стабилност и за валутния борд в България“, обясни тя. Според нея е задължително управителят на БНБ да си говори с министъра на финансите, защото рисковете са големи.

Вторият голям проблем, който може да възникне при едно непрофесионално управление на БНБ, е свързан с предупреждението, което Европейският съвет изпрати към нас по отношение на недвижимите имоти и рисковете за увеличаване на необслужваните кредити в банковата система. Въпреки че в момента имаме голяма степен на покритие, при усложняване на обстановката е възможно да се засилят тези негативни фактори“, допълни Бобева.

Според нея трябва да приемем еврото колкото се може по-скоро. По думите й обаче страната ни има фундаментален проблем с това. От една страна, има подкрепа от институциите това да се случи, но от друга – мнението на хората е противоположно. Според Бобева този разрив трябва да се преодолее.

„Валутата засяга всеки един от нас и тук няма партии и политики. Всички трябва да бъдем подготвени. Без обаче хората да бъдат убедени, че еврото ще донесе благоприятни за икономиката последици, не мисля, че който и да ни управлява ще има политическата смелост да въведе еврото“, смята проф. Даниела Бобева.

„Гледах другите държави, когато са приемали еврото. Няма нито един министър или гуверньор на централна банка, който е вкарал еврото и да е изпратен с почести. Това е много рискова работа“, каза тя.

Бобева изрази недоумението си защо се е стигнало до такава конкурентна процедура. "Обикновено се избира консенсусна фигура, която да отговаря на изискванията на закона", каза финансистката.

Що се отнася до двете кандидатури за управител на БНБ - на Любомир Каримански от „Има такъв народ“ и на Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“, Бобева изрази учудване, тъй като според нея при избор на гуверньор винаги се търсят хора извън партийните централи и това е политика на Европейския съюз като цяло.

„Има страшно много проблеми, които само професионален екип с висок местен и международен престиж може да реши. Сегашната коалиция би могла да демонстрира своята интегративна роля в това общество, ако издигне добър кандидат, който да бъде не кандидат на коалицията, защото БНБ е на всички нас“, каза проф. Бобева.

Тя обясни още, че парламентът избира не само управител на БНБ, а управител в европейската система на централните банки. „Работата на БНБ няма нищо общо с това преди влизането в ЕС. Всяка една дейност е свързана със стандартите на ЕС. Всеки един служител трябваше да премине през двугодишно обучени, за да се достигне до нивото и начина, по който функционира БНБ“, поясни проф. Даниела Бобева.

„Направих си труда да разгледам сегашните управители на 27-те държави. Това са голям калибър хора, повечето от тях са били министри на финансите. Повече от половината от тях са минали през централните банки на различни позиции. Не знам защо коалицията не се обърна към хора, които сега са в БНБ, включително управители и подуправители. Този екип се справи с доста кризи“, каза още тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай