“Елаците-Мед” планира да удължи живота на рудника до 2041 г.

В проекта ще бъдат инвестирани 1.2 млрд. лв.

“Елаците-Мед” планира да удължи живота на рудника до 2041 г. | StandartNews.com

снимка: иво петков

 

  • Специализиран дрон от Швейцария с вертикално излитане и хоризонтален полет, служещ за фотограметрия и подробна геодезическа снимка, обновен диспечерски пункт, мобилно приложение за наблюдение в реално време на производствени дейности и данни, с SOS сигнал, което специалистите имат на телефона си. Това са малка част от от иновативните решения, които улесняват работата в "Елаците-Мед", част от Групата ГЕОТЕХМИН. От приватизацията през 1999 г. досега компанията е инвестирала над 1.3 млрд. лв. в техника, технологии и опазване на околната среда. Животът на рудника е трябвало да спре през 2006 г., но благодарение на екип от специалисти под ръководството на маркшайдера и бивш сътрудник в Нипроруда проф. дтн инж. Цоло Вутов, той е удължаван на два пъти след преоценка на ресурса на руди в находището и сега концесията е до 2031 г. 

 

Благодарение на новите технологиище преработва една от най-бедните руди в света

В проекта ще бъдат инвестирани 1.2 млрд. лв.

​​​​​​​​​​​​​​

  • Въвеждането на нови технологии дава перспектива

за нов живот на "Елаците-Мед", която оперира медното находище до Етрополе. Рудодобивната компания вече е разработила проект за удължаване на срока на концесията за добив с още 10 г. - до 2041 г., съобщи изпълнителният директор на дружеството инж. Драгомир Драганов. Обичайно времето за такива процедури отнема две години и екипът на компанията се надява през 2025 г. да започне инвестициите за подготовката на следващия етап от експлоатацията на находището. В проекта ще бъдат инвестирани 1.2 млрд. лв., като основната част от средствата ще бъдат вложени в изграждането на съоръжения и покупката на техника, стана ясно на срещата на ръководството на компанията с журналисти. За района на Етрополе и обогатителната фабрика в Средногорието това означава запазването на над 2000 работни места. В същото време прогнозите са търсенето на мед да се удвои до 2035 г.

В момента компанията добива суровини при съдържание 0.285%. "Още през следващата година ще преработваме руди с още по-ниско съдържание - 0.265%", каза изпълнителният директор инж. Драгомир Драганов. По думите му в света има само едно находище с по-бедни руди - шведското Aitik (около 0.23%), но съдържанието на злато там е значително по-високо, което прави добива по-рентабилен. А обичайното съдържание на мед в рудниците по света е 0,4-0,7%. 

"Философията ни е не да търсим максимална печалба, а максимален живот на рудника", каза инж. Драганов. "Новият проект предвижда преработването на бедни руди. За да бъде ефективно дружеството, за да може то да оцелее, това не може да се случи без въвеждането на най-съвременните минни технологии в света и без да бъде повишена ефективността на работата", добави изпълнителният директор.

"Новият проект предвижда добивът и преработването на  рудите да става в съответствие с всички изисквания, залегнали в ОВОС, които компанията се ангажира да изпълни", каза още директорът.

Той добави, че за да се осигури плавният преход към бъдеща експлоатация, през последните няколко години са инвестирани между 80 и 90 млн. лв. годишно. Вложенията са за подмяна на автопарка, изграждане на нова мелница в обогатителната фабрика, увеличаване на капацитета за флотация и въвеждане на пълна автоматизация в процеса на трошене на рудата. "В резултат на това повишихме капацитета на производство на цялото предприятие с близо 10% и така с по-ниското съдържание в рудите успяваме да произведем същото количество концентрат", обясни директорът "Производство" Стоил Димитров. Въведената дигитализация и най-съвременна система за управлението на минното производство позволява да се следи и оптимизира работата на машините в рудника, което е повишило производителността им с близо 19%.

  • Транспортират рудата през тунел в планината

"Елаците-Мед" традиционно е един от големите инвеститори в добивната индустрия. Годишно компанията добива над 16 млн. куб. м минна маса, от които 6 млн. т са руда, а а останалото - т.нар. откривка (в която няма полезен компонент), обясни директорът на "Рудодобивен комплекс" Ивайло Николов.

Рудата се добива по открит способ в рудника в Етрополе и се транспортира с гумено-транспортна лента през тунел в обогатителния комплекс край село Мирково. Там годишно се произвеждат 195-200 хил. тона концентрат със съдържание на мед от 22%. 

Успоредно с добива и преработката на рудата върви и рекултивация на освободените от дейност терени, като досега са възстановени около 300 от общо 600 дка от източното насипище на рудника, където се депонира откривката. Още около 300 дка са рекултивирани от хвостохранилището "Бенковски 2" към обогатителната фабрика в Средногорието, каза директорът "Околна среда и води" Александър Григоров.

  • Последен писък на технологиите 

Във всеки един от етапите на работа се търсят начини да се намалят емисиите на въглероден диоксид с цел опазване на природата и борбата с климатичните промени.

Рудник "Елаците-Мед" е оборудван с багери  "Hitachi", като 3 от тях са електрически. Чрез модерна диспечерска система се оптимизира броя на автосамосвалите и се намаляват престоите на товарни разтоварни пунктове. Това, от своя страна, намалява вредните емисии и оптимизира работата на заетия персонал.   Компанията разполага и със съоръжение, което превръща част от минния отпадък в материали за влагане в пътища или друга инфраструктура- успешна стъпка към кръгова икономика. 

Един от етапите на преработка на медната руда е цикълът "средно и ситно трошене". Там е и системата за мониторинг и оптимизирано управление на цеха. Технологиите периодично се обновяват. Марката на управлението е "Siemens". Цехът има 13 технологични линии. 4 от тях са за средно трошене, а останалите 9 - за ситно трошене. Рудата се троши от размер 200 милиметра до по-малко от 15. Чрез новата автоматизация производителността на цеха се е увеличила с 25%.

Следващият процес е смилането. Главната задача е натрошеният продукт да стане до 80 микрона като размер. 

На големи екрани в Мелнично-флотационен цех се виждат всички мелници и се управлява дейността им.

Дружеството разполага с безпилотен летателен апарат. Той е последно поколение и служи за геодезическа снимка на рудника, а събраната информация се обработва с няколко софтуера и се получава много точен 3D модел. Преди да инвестира в новия дрон, тази работа се е осъществявала за няколко дни, а с новата технология става само за няколко часа. Фотограметрията се използва за проектиране на обекти с подробен облак от точки. Употребява се и за сравнение между отделни повърхности.

 

Търсим образовани хора с желание за работа

  • 30-40 свободни места се отварят всяка година, казва инж. Васил Шишков, заместник директор на Рудодобивния комплекс в Етрополе

 - Господин Шишков, как ангажирате младите да започнат работа в комплекса?

- Самият аз съм започнал веднага след като съм завършил висшето си образование. Бях на 25 години. Основната мотивация беше да мога да развия част от наученото в университета. Вече 23 години работя комплекс "Елаците-Мед". За младите хора вратите винаги са отворени при нас. От 10 години имаме стажантска програма за студенти от различни университети. Голяма част от стажантите преминават на работа при нас след нея. Партнираме си и с местната професионална гимназия по проект за дуално обучение. Тези програми помагат на младите хора да се развиват професионално. Правят се събития на отворените врати за студенти и др.

- Колко нови работни места се отварят годишно в "Елаците Мед" и за какви длъжности?

- Работни места винаги има в "Елаците Мед", както за инженерен и ръководен персонал, така и за редови служители. Около 30-40 свободни места се предоставят всяка година. Когато служители и работници се пенсионират, се търсят нови кадри на тяхно място. Това са електроспециалисти, шлосери и инженери, специалисти във всеки един отдел.

- Какво се изисква за започване на работа в комплекса?

- Най-важното нещо е кандидатът да има необходимата квалификация и също - желание за работа.

- Какви отличия е получавало през годините дружеството "Елаците Мед"?

-"Елаците Мед" има редица отличия, които основно са свързани с иновации, внедряване на нови технологии и корпоративна социална отговорност. 

- В Рудодобивния и Обогатителния комплекс има модерни здравни пунктове. Защо е нужно да има такива на работната площадка?

- Те са от полза на служителите на комплекс "Елаците-Мед" за доболнична помощ. Медицинските специалисти са насреща 24 часа, седем дни в седмицата. Оборудвани са с модерна апаратура и имат линейки за спешни случаи.

 

2649 лева е средната заплата

  • 600 млн. лева са разходите за персонала за последните 10 г. 
  • Значителен икономически ефект за общините, в които компанията работи

​​​​​​​

Елаците-Мед" е най-големият работодател в Средногорието и един от най-големите в страната. Предприятието дава хляб на над 2000 души, а средната заплата за 2022 г. е 2649 лв., което е с 50% над средната за България и с 10% повече от средната заплата за добивната промишленост.

Компанията има подписан колективен трудов договор, според който минималната работна заплата е с 40% над тази за страната. "Отделно от това при изпълнение на производствената програма всички работници и служители получават 25% върху щатното си възнаграждение", уточни изпълнителният директор инж. Драган Драганов.

С дейността си "Елаците-Мед" АД повишава стандарта на живот на хората в Средногорието и Етрополе, става ясно от доклад на Института за пазарна икономика /ИПИ/ за социално-икономическото развитие в района на Средногорието и Етрополе, изготвен от Лъчезар Богданов, главен икономист на ИПИ, и Петър Ганев, старши изследовател. В доклада за района на Средногорието и Етрополе се визират седем общини - Етрополе, Пирдоп, Златица, Мирково, Антон, Чавдар и Челопеч. Това са общините, в които "Елаците-Мед" развива своята дейност и откъдето има служители. В компанията работят 13,5% от всички заети в района на Средногорието и Етрополе.

В община Етрополе средната работна заплата е 1230 лв., но без да се включват работещите в "Елаците-Мед". 820 души от Етрополе, които работят в рудника, получават средно 2828 лв., което е със 130% над средното възнаграждение за общината и с 6,8 на сто над средното за компанията. Работните места в "Елаците-Мед", заети от местни жители, са 57% от всички в частния сектор в Етрополе и 38% от общо работните места в общината. 

За двете основни професии на наетите в компанията

  • работната заплата изпреварва средната за страната

за професията - със 104% за машинните оператори и монтажистите и с 60% - за квалифицираните работници. Машинните оператори и монтажниците получават 2465 лв. при 1210 лв. средна заплата у нас. Сред тях са багеристите и шофьорите на 130-тонните камиони. Най-високи са заплатите на специалистите - 2971 лв., но пък и те са най-близко до средните за страната - 2765 лв.

Разходите за труд в "Елаците-Мед" надхвърлят 43 хил. лв. на един нает годишно, което е с 25% по-високо от средното за добивната индустрия. Те се се увеличават с 67% в периода 2017-2022 г. Това е ръст от над 35 млн. лв. за пет години, което допълнително подкрепя доходите на домакинствата в района на Средногорието и Етрополе.За последните 10 г. направените разходи за персонал от "Елаците-Мед" са над 600 млн. лв. Над 550 млн. лв. от тях са изплатените възнаграждения и вноски за социално осигуряване, близо 50 млн. лв. са за социални придобивки. За този период разходите за персонала са се удвоили от около 40 млн. лв. преди 10 години до над 88 млн. лв. през 2022 г. С това компанията се нарежда сред 25-те нефинансови предприятия в страната с най висок директен принос за домакинските бюджети.

Комбинацията от много работни места и високи заплати носи значителен икономически ефект за общините, в които "Елаците-Мед" работи. През 2022 г. компанията генерира близо 53 млн. лв. брутни трудови доходи за населението в Средногорието и Етрополе (без работниците от други региони). Потреблението, което тези доходи осигуряват, генерира вторичен ефект за още 27.8 млн. лв., показват изчисленията на ИПИ. 

  • Компанията дала 11,5 млн. лв. на общините 

Общият принос на "Елаците-Мед" към собствените приходи в бюджетите на общините в района на Средногорието и Етрополе надхвърля 11,5 млн. лв. през 2022 г. В тази сума влизат изплатените концесионни възнаграждения, местни данъци и такси и направени дарения директно към общините. Ако добавим и даренията към общински заведения, сумата нараства на 14 млн. лв.

​​​​​​​

Общият принос на компанията за собствените приходи в местните бюджети достига 4,9 млн. лв. за община Етрополе, 3,3 млн. лв. за община Мирково и 1,5 млн. лв. за община Чавдар. Благодарение на направените концесионни плащания към местните власти, внесените местни данъци и такси и направените дарения директно към общините, "Елаците-Мед" има огромна роля за формиране на собствените приходи на общините в района.

  • 16,9 млн. лв. за концесионни възнаграждения

"Елаците-Мед" изплаща 16,9 млн. лв. като концесионни възнаграждения през 2022 г. Половината от тази сума отива в държавния бюджет, а другата половина е за общините, на чиято територия предприятието извършва дейността си - Етрополе, Мирково, Чавдар, Челопеч и Златица.

Средствата от компанията формират 36% от собствените приходи на общините от района на Средногорието и Етрополе - 73% от собствените приходи на община Мирково, 67% от собствените приходи на Етрополе и 45% от собствените приходи на община Чавдар.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай