Експерти: Керченският бой  няма да спре "Турски поток" 

Работим по поне шест варианта за доставки, за да отговорим на изискванията на ЕК

Експерти: Керченският бой  няма да спре "Турски поток"  | StandartNews.com

Новата ситуация във взаимоотношенията между Русия и Украйна в Керченския пролив по никакъв начин няма да се отрази нито на проекта за изграждането на АЕЦ "Белене", а още по-малко - на преминаването на разклонението на газопровода "Турски поток" през България. Това коментира за "Стандарт" енергийният експерт проф. Атанас Тасев. По отношение на "Белене" - оборудването е закупено от нас, парите са платени на руснаците, а бъдещето на проекта тепърва ще се решава. 
Що се отнася до преминаването на втората тръба на "Турски поток" през България - то там отдавна всичко е решено, така че всякакви съмнения относно бъдещето на проекта са пълни инсинуации. Проектът е пряко свързан с идеята за изграждането на газовия хъб "Балкан" у нас, която още в началото на юни беше защитена пред Европейската комисия в Брюксел от наша правителствена делегация начело със зам.-министъра на енергетиката Жечо Станков, в която участва шефът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов и проф. Атанас Тасев.  
Именно тогава Брюксел се съгласи с предложените от България варианти за диверсификация на доставките на природен газ, един от които е именно доставките на руско синьо гориво чрез разклонението на газопровода "Турски поток".
Да, Еврокомисията наистина иска три отделни източника на газ за реализацията хъб "Балкан", но на практика ние разполагаме или вече изграждаме повече: освен руския газ от "Турски поток" ние скоро ще имаме и интерконектора Комотини - Стара Загора, по който можем да доставяме газ от няколко държави, включително и американски шистов газ през бъдещия регазификационен терминал край Александруполис. Трети източник е вече изграденият интерконектор с Румъния, по който може да постъпва синьо гориво и от Словакия и Унгария. Четвърти източник на газ ще бъде бъдещият интерконектор със Сърбия при Димитровград, а пети - реверса на Трансбалканския тръбопровод от Турция, по който може да постъпва азерски газ. Шести възможен вариант за доставка на газ е евентуалното бъдещо находище в дълбоководната зона на Черно море. Така че междусистемната свързаност на България на практика е два пъти по-голяма от минимално изискуемата от ЕК.
Всичко посочено дотук е защитено пред Европейската комисия в Брюксел и България упорито и последователно работи по осъществяването му. Нещо повече - Еврокомисията вече включи хъб "Балкан", който задължително включва и доставките на руски газ именно през газопровода "Турски поток" и без който този хъб е кауза пердута, в списъка на проекти от общ интерес за страните от ЕС. Освен това ЕК вече отпусна на България 920 хил. евро по Механизма за свързване на Европа за предварителните проучвания за хъб "Балкан". 
Комисията одобри и 240 млн. евро разходи за изграждането на интерконектора Комотини - Стара Загора, като една голяма част от тези средства са европейско финансиране. Всичко това са конкретни доказателства, че Брюксел вече е приел газовия хъб "Балкан", неотменима част от който са доставките на руски газ през "Турски поток" през България. А именно одобрените и отпуснатите огромни средства са най-категоричното доказателство за това!
Не на последно място "Булгартрансгаз" е поел ангажимента до края на годината да изгради платформа за електронна търговия с природен газ. Успешни опити в това отношение вече бяха направени преди повече от година, така че от началото на следващата ще започнат и виртуалните сделки със синьо гориво, което е в унисон с едно от условията за диверсификация. 
Нещо повече - "Булгартрансгаз" усилено се подготвя да проведе до 2-3 седмици конкурс за резервиране на капацитет на входа на разклонението на "Турски поток" у нас, както и на изхода му към Сърбия. От своя страна газопреносните оператори на Унгария, Словакия и Австрия неотдавна също проведоха търгове за резервиране на капацитети от газопровода за периода от октомври 2022 г., когато се очаква тръбата да достигне, пълна с газ, до техните територии, до края на 2029 година.
Така че, за разлика от проекта "Южен поток", който беше изцяло руски, сега вече никой и нищо не би могло да попречи на реализацията на проекта "Турски поток", тъй като той дори още като идея вече е напълно съобразен с антимонополните условия на Брюксел. 
В крайна сметка разклонението на "Турски поток" през България не е нищо друго, освен промяна на точката на доставка на Трансбалканския газпровод от Исакча на украино-румънската граница на Малкочлар на турско-българската граница. А не случайно в споразумението, сключено между Еврокомисията и "Газпром", има специална договореност за промяна на точките на доставка, което ще рече, че Брюксел вече се е съгласил с всичко това. Така че, както се вижда, всичко това вече се изпълнява - точка по точка, както от ЕК, така и от Русия, а също и от България. Поради това оттук нататък от страна на Брюксел не може да има никакви обструкции относно преминаването на разклонението на "Турски поток" през България. В противен случай всяка обструкция би оставила без природен газ - изобщо или без достатъчни количества, България, както и за други страни на Балканите и Централна Европа. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай