Димитър Дилчев: Перфораторите отидоха в историята

Системата за таксуване нарежда София сред най-модерните градове в Европа и света

Димитър Дилчев: Перфораторите отидоха в историята | StandartNews.com
  • Системата за таксуване нарежда София сред най-модерните градове в Европа и света
  • Студентската линия 280 е за пример, гратисчии по нея почти няма, казва Димитър Дилчев, изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност /ЦГМ/ в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Господин Дилчев, в началото на седмицата ЦГМ съобщи, че отчита успех по отношение на въведената нова услуга от началото на тази година - електронно купуване на превозен документ за градския транспорт в столицата. Колко успешна е тази услуга и колко души се възползват от нея?

- Като цяло ЦГМ отчита отчита успех за цялостната система за таксуване и в частност политиките по отношение на превоз, цените и начините на закупуване, начините за валидиране. Но, за да сработи всичко това, безспорно отчитаме успех и на новата тарифа, която беше гласувана от СОС. Тя е пример за това как има случаи, в които за радост разумът надделява и повече политически сили се обединяват около нещо, което действително е добро и изключително важно за столичани. Извън новите превозни документи, които стартираха от септември миналата година - за пръв път имаме ученическа годишна карта, младежка годишна карта, възможност за разсрочено плащане на най-популярния продукт - 365 лв. годишна карта. В началото на тази година започна и втората част на тази система - електронните билети, които са в наземния градски транспорт. Нещо, което за пръв път се случва в столицата и в резултат на това два месеца по-късно, ако забелязвате, в градския транспорт на столицата няма перфоратори. Те вече са демонтирани. Може би за първи път от десетки години в столицата, в наземния транспорт хартието билетче не се перфорира и не се използва. Постепенно хората започнаха да свикват с този начин на пътуване, който е много по-удобен, много по-лесен и се надявам успоредно с това да продължава работата по популяризиране и продажба на основните ни превозни документи. Пак казвам, най-удобният начин за пътуване в столицата са единичните билетчета - 30+, 60+ за инцидентни пътувания. 

- Намалели ли са гратисчийте в обществения транспорт?

- Има линии, в които спокойно можем да кажем, че гратисът клони към нула. Няма да се уморя да давам за пример студентската линия 280, където валидациите са най-много. Използването на банкова карта също най-много. И това са линии, по които, за радост, нередовни пътници почти не се хващат. Има и по-проблемни части на столицата, където случаят не е такъв. Там, естествено, съвместно с полицията работим, без съдействие на МВР проверките са почти невъзможни. Разчитаме на тях въпреки тяхната натовареност и минималния ресурс, който могат да отделят за градския транспорт. 

- По отношение на летните жеги - как ЦГМ осигурява прохлада в автобусите и трамваите? В мрежата се появиха и критики по отношение на охлаждането на превозните средства.

- Няма как да не признаем, че не малка част от превозните средства, предимно тези в електротранспорта и то говорим за трамваите, нямат изобщо климатизация. Там нещата са такива, каквито си ги спомняме от нашата младост. За щастие, всички тролейбуси в столицата са подменени с климатроници, всички електробуси са с климатроници. София разполага вече със 130 такива автобуси, които работят. В автотранспорта от 340 превозни средства на линия в час пик, едва 60 нямат климатици. Останалите са климатизирани. Работата по обновяването на парка в столичния градски транспорт е изключително интензивна. Огромни усилия бяха хвърлени от столичния кмет и екипи от дружествата в подновяване на парка и това е видимо. Няма рейс, който през последните години да няма климатик. Само до преди това си спомняте червените икаруси, които имаше по улиците на столицата. За съжаление в момента жегите са изключително сериозни. Няма да скрия, че климатиците едвам смогват, когато на всеки две-три минути вратите се отварят и няма как това да не се отрази на работата на климатиците. Има бутони на вратите на почти всички превозни средства, затова призовавам там, където може, да се ползват тези опции. Ако няма необходимост, вратата на превозното средство да не се отваря. Така ще запазим в много по-голяма степен комфорта на пътуващите. Иначе мога да ви уверя, че в момента интензивно се правят проверки за климатиците в превозните средства, там, където ги има, да са изправни и да работят от сутрин до вечер. 

- Как стои въпросът с плащането с банкови карти? Колко от пътуващите се възползват от тази възможност?

-  Все повече и повече. Тук признавам, че за моя изненада изключително бързо тази услуга придоби популярност и вече близо два милиона пътувания са регистрирани по този начин само през месец май. Това е  изключително удобен и  лесен начин за всеки, който инцидентно се налага да ползва градския транспорт в столицата. Радвам се, че системата за таксуване в това отношение и в ред други нарежда София сред най-модерните градове в Европа и в света. 

- Защо хартиеното билетче за метрото остана в употреба?

-  Беше  предвидено този превозен документ да отпадне. Това обаче, което виждаме от началото на годината, в първите четири месеца, въпреки възможностите за използване на безконтактна карта, на мобилно устройство, този билет остана популярен. Въпреки че той е доста по-неизгоден. Ще припомня, че всеки електронен билет, който си купувате, може да ползвате услугата 30+ т.е. в рамките на тридесет минути може да се валидирате във всяко едно превозно средство и след това да продължите своето пътуване без да се притеснявате. Хартиеният билет в метрото важи само за едно пътуване, само от метростанцията, от която сте го купили, но въпреки всичко този превозен документ продължава да се радва на популярност. Ние решихме да го оставим докато неговото ползване не затихне по естествен начин. 

- Какви са предстоящите планове за работа и по отношение на развитието на градския транспорт в столицата до края на годината?

- Продължаваме с всички възможности за обновяване на автопарка на Столична община. Знаете, че започна по проект първата линия, която работи при повикване в столицата. Предстои септември да стартират с нови линии, които имат възможността да служат като довеждащ транспорт. Разширяване на услугата в местата, където това е необходимо, предстои да правим през годината. Въпреки финансовите предизвикателства, които имахме през последните две години - ковид-кризата, енергийната криза, ние успяхме да държим нивото на услугата и сега, дай Боже, при правилни решения от страна на управляващите, да успеем и да разширяваме тази услуга. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай