Дадоха отсрочка на КЕВР за цената на тока (ОБЗОР)

Дадоха отсрочка на КЕВР  за цената на тока (ОБЗОР) | StandartNews.com

Обмислят сезонна такса "Дълг към обществото" за износа

Новият ценови период за електроенергията може да започне от 1 август вместо от 1 юли. Това стана възможно, след като депутатите приеха промени в преходните и заключителни разпоредби на Закона за енергетиката. Промяната дава възможност на независимия енергиен регулатор КЕВР да отложи решението си за цените на тока, за да бъдат намерени допълнителни резерви - така, че увеличението му да е по-малко от планиранато. Според предложението на КЕВР токът за бита трябва да поскъпне средно с 2%, а за бизнеса между 13 и 20%.

"За" промяната гласуваха 126 депутати. Червеният Таско Ерменков отбеляза, че би подкрепил удължаване на срока, ако е поискано от КЕВР. От комисията опонираха, че забавянето само трупа нови дефицити в системата.

В същото време бе удължена работата на комисията, която прави проверките на ВЕИ-тата и двете американски централи. Това стана по предложение на лидера на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Очакванията са, че заради нарушения в експлоатацията на фотоволтаиците и ветроенергийните паркове ще бъдат открити нови резерви за по-малко повишаване на цените.

Три са мерките, по които вече има консенсус, обясни председателят на енергийната комисия Делян Добрев в интервю за "Капитал Daily". Една от тях е промяна на цената, на която се изкупува излишъкът от производството на ВЕИ.

Преференциалните цени за фотоволтаиците са 1250MW/ч на 1MW инсталирана мощности. Това, което се произведе над това количество, да се изкупува на пазарна цена, която е пo-ниска, каза Добрев. Второто предложение да се обложи с такса "задължение към обществото" и износа на ток - мярка, за която бизнесът отдавна настоява. Обмисля се идеята регулаторът да може да променя таксата в различните периоди на годината, за да не се затруднява експортът. "Зимата има повече износ и цените са по-високи, докато пролетта и есента цените са много ниски и една допълнителна така наистина би затруднила експорта", посочи Добрев. Третото предложение е свързано с допълнителни законодателни промени за ВЕИ проекти, които са получили еврофинансиране. Техният ток не бива да се изкупува на преференциална цена, защото това би било нерегламентирана държавна помощ. Според депутата ефектът от тези мерки ще бъде в рамките на няколко десетки милиона. Много по-голям потенциал би имало намалението на разходите в държавните енергийни дружества, за което обаче има отпор от синдикатите.

И поливането на цветя влиза в сметките ни

Делян Добрев припомни, че в държавната енергетика са заети 21 хиляди души със средна издръжка на месец от над 3100 лева. "Средната издръжка на един човек на месец в АЕЦ "Козлодуй" е над 4300 лева. В ТЕЦ "Марица-изток 1" и ТЕЦ "Марица-изток 3" работят общо в 810 души, докато в държавната работят над 2700 души. За почивка се раздават 25 млн. лева на година и тези пари дори не отиват в базите на енергетиката, които стоят празни и се субсидират с допълнителни 10 млн. лева на година", каза още депутатът. И допълни, че в административните разходи влизат и транспортът, и храна, и поливане на цветя - все процедури, по които се оказва, че кандидатства само една фирма. Ако по тази точка бъде постигнат консенсус, това ще доведе до съкращаване на стотици милиони лева всяка година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай