Чобанов: Нови заеми не се налагат

Чобанов: Нови заеми не се налагат | StandartNews.com

София. Към момента не се налага взимане на други заеми от държавата, освен одобрения от парламента в размер на 1,5 млрд. евро, заяви категорично финансовият министър Петър Чобанов по "Дарик" радио. На 6 юни Народното събрание одобри емитирането на държавен дълг на стойност 1.493 млрд. евро като прие на второ четене договорите, необходими за целта. Това стана със 108 гласа "за", 38 "против" и четирима въздържали се.

Той посочи, че въпреки истеричното говорене, на вътрешния пазар има намаляване на доходността на държавните ценни книжа, тъй като пазарът има доверие на правителството, че то може да посреща и обслужва своите задължения. „Важно е в тази ситуация, в която се намираме в момента, малко да се успокоят приказките по отношение на дълга, за да може да се реализира успешно планираната емисия", тъй като „независимо от това кое е правителството, тази ликвидност трябва да се вземе заради старите дългове", уточни още финансовият министър. „Целта на външната емисия е да не се изтегля тази ликвидност от икономиката на страната, за да остане тя в банковата система и да дадем възможност за съживяване на кредитирането", каза още Петър Чобанов.

"В България има пари. Няма дупка в бюджета от 10 млрд.", заяви още финансовият министър.

Той беше категоричен, че истинската финансова стабилност се постига бавно. "Картината на парите като цяло е управляема, все пак рискове има", каза той. "Не може да се каже, че икономическото развитие е причина за дефлацията", допълни още министър Чобанов.

По отношение на данъците министърът на финансите заяви, че категорично не би трябвало да има увеличение на ставките. Той коментира и евентуалните промени в методиката за определяне на такса смет, която трябва да е свързана с реалната цена на услугата. Чобанов допълни, че разговорите по нея и влиянието й върху хората и бизнеса продължават и че все още няма окончателно взето решение. "Продължаваме дискусиите и когато стигнем до някакво разбирателство, ще ги представим на обществото", заяви министърът.

По думите му към момента НАП и агенция „Митници" не са готови за сливане. "Има нужда от засилване на координацията, която да не е само на високите нива. Една по-голяма координация означава да имаме информация какво се случва. За да се слеят и бъде постигнато политическо съгласие, това ще отнеме не по-малко от година", заяви по повод идеята за сливането на двете агенции министър Чобанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай