Бюджетът трябва да е готов преди кабинета

Финансовият министър да внесе папката веднага, след като заеме поста, промени да се правят в комисиите, казва Петър Ганев от Института за пазарна икономика

Бюджетът трябва да е готов преди кабинета | StandartNews.com
  • Крие рискове сценарий, при който разчетите за 2022 г. не са приети през декември
  • Финансовият министър да внесе папката веднага, след като заеме поста, промени да се правят в комисиите, казва Петър Ганев от Института за пазарна икономика в специално интервю за в. "СТАНДАРТ"

 

Законът казва да се харчи като през същия месец на миналата година, но и да се приемат актовете на МС и НС

Ще влезем в конституционен дебат до къде се разгръщат правомощията на министъра

Пари в хазната има, ръстът на икономиката ще е около 4%

 

- Краят на ноември дойде, нямаме правителство. Ще имаме ли нов бюджет до края на годината?

- Продължавам да мисля, че това е възможно. Ако говорим за техническата страна на въпроса - имали сме такива примери. Така беше през 2014 г., тогава пак имаше служебно правителство, криза и т. н. Бюджетът беше внесен през първите дни на декември и на 19 декември беше приет. Така че такъв времеви график е възможен. Първият въпрос е кога ще се конструира парламентът. Това вероятно ще стане през следващата седмица. Второ, колко време ще е нужно на новите депутати да изберат членове на вътрешните си комисии и  да формират правителство. Знаем, че тези разговори отнемат време. Но ако сравнително бързо се развият нещата със самото правителство и имаме такова през първата или втората седмица на декември, тогава идва следващият въпрос - колко бързо ще действа финансовият министър. Първият вариант е вече да има подготвен бюджет от администрацията, което е твърде вероятно. Най-очевидната номинация за финансов министър на този етап е за Асен Василев, който беше до скоро служебен министър на финансите. Т.е. той вече е комуникирал с администрацията и е коментирал темата "бюджет", тъй като правенето му започва още от началото на предходната година. Така че ако приемем, че той стане министър и има подготвен бюджет, в който и той има някакво участие, има вариант, при който той направо го взима и в рамките на ден-два го внася. Това е сценарият, при който можем да имаме бюджет до края на годината: министърът на финансите поема поста през втората седмица на декември, взима папката и на втория ден я внася в Министерски съвет и в парламента. Ако това не се случи, а министърът на финансите започне тепърва да пише други разчети, да развива идеите от последните дни - това би отнело поне една или две седмици, внасяне на бюджета около 20 декември и тогава няма как да се приеме до края на годината. Така че, ако техническият въпрос кога ще имаме правителство намери своя отговор, вече политическият въпрос е дали министърът на финансите взима папката и веднага я внася. След това самите комисии могат да правят промени, могат да залагат мерките, които са коментирали. Или министърът на финансите ще иска да преработва една-две седмици и тогава изпускаме годината, няма да има време за гласуване.

- Да видим другите сценарии - ако се изпуснат тези срокове, което е твърде вероятно, имаме два варианта - актуализация или да се харчи 1/12 част от това, което е записано в миналия бюджет. Кой вариант е по-добър?

- Законът предвижда какво да се прави, ако няма бюджет. Разбира се, най-добрият вариант е да се приеме бюджет в рамките на декември и годината да започне с него. Разбира се, ще има напрежение в общините, те трябва на 1 януари да са готови с бюджетите си и т.н. Но за макрорамката е по-добре да вървим по официалната процедура. Ако влезем в новата година без бюджет, тогава ще сме в необичайна ситуация, която не е изцяло изиграна и проверена. Харчене на 1/12 част - това го няма записано в закона. Той казва - харчиш толкова, колкото си харчил през същия период на миналата година. Което означава, че ще харчим това, което сме харчили през януари 2021 г., преди актуализацията на бюджета. Но в същото време има запетайка, че се отчитат влезли в сила актове на Министерски съвет и Народното събрание. Т.е. ние ще влезем в конституционен дебат. Той е почти неизбежен, когато имаме правителство, което ще иска да е максимално гъвкаво и когато имаме опозиция, която ще иска да е максимално критична и рестриктивна. Ще влезем в конституционен дебат до къде се разгръщат правомощията на министъра при този конкретен член от закона. Тъй като целият закон, който е от множество страници, бива заместен от един конкретен член. Той просто няма как да е толкова детайлен, за да обясни всички възможни тълкувания.

- Това, което сме харчили през януари миналата година, е много малко на фона на това, което се харчеше след това с актуализацията на бюджета. Какво ще се случи с пенсиите, например?

- Да, различно е, никой не може да даде обективен отговор точно как бихме влезнали в новата година. Тъй като има противопоставяне между това - харчиш същото, каквото си харчил миналата година, от друга страна - взимаш под внимание влезли в сила актове на МС и НС, но без да влошаваш фискалното салдо. Ако нямаме пари в хазната - няма как да харчиш повече, дори и да има влезнал в сила акт на НС и МС. Но ние ще сме в сценарий, в който има повече пари заради растежа на икономиката. И вече дебатът е до каква степен се отчитат такъв тип влезнали в сила промени по различни плащания. Този сценарий е рисков и от финансова гледна точка не е изчистен. Няма ясна процедура как се прилага. Не, че не може да се приложи, но той със сигурност ще предизвика дебати. И от международната общност няма да се възприеме много добре този сигнал, който ще излъчим - че сме в неяснота. А пък предстоят и плащания по дълга в началото на следващата година. Така че никой няма да спечели от тази неяснота.

- Ако стане ясно, че прекалено много закъсняваме и няма да имаме бюджет до края на годината, не е ли добре все пак да се направи актуализация? Например за компенсациите на бизнеса за ток, които засега са само за октомври и ноември?

- Актуализацията не може да касае следващата година. Тя касае само бюджета за тази година. Той е гласуван, парите за пенсионерите са там, не виждам смисъл от актуализация, която ще гласуваме на 10 декември, например. И какво актуализираме до края на годината?  Компенсациите за тока минават през свръхпечалбата на АЕЦ "Козлодуй" и за тях няма нужда от актуализация. Ако все пак има такава, тя ще е за някакъв технически въпрос - нещо, което е решено, как да бъде сложено в рамка. Но това няма да касае следващата година. Така че аз не мисля, че има какво да се актуализира - нито минималната заплата ще я променяме през декември, нито нещо в пенсиите, не се е чуло и за някаква помощ да се променя. Освен това някои от мерките могат да се променят с постановление. Така че няма крещяща нужда от още една актуализация съвсем в края на годината.

- Казахте, че има пари в хазната. Но растежът за третото тримесечие, отчетен от статистиката, беше едва 0.4% спрямо съответното тримесечие на предходната година.

- През последното изминало тримесечие имаше нисък растеж, но имайте предвид, че това са експресни данни, много е възможно да претърпят промяна. Имайте предвид, че дори при този растеж, ако отчетем инфлацията, нивата стават други. Номинално икономиката расте солидно, а съответно растат и номиналните приходи, особено тези от ДДС. Така че в бюджета има повече пари от това, което е очаквано, а следващата година ще има още повече.  

- Но лятото, от когато са данните, беше без никакви ограничителни мерки, туризмът се развиваше добре, имаше раздвижване навсякъде. А сега има ограничения. Каква е Вашата прогноза за годината?

- Аз не мисля, че ще е драматично различна прогнозата. Тази година ще имаме ръст от 3-4%, по-вероятно 4, следващата година ще бъде по-бърз. Това не се е променило. Бюджетният проблем в момента не е в номиналния ръст на икономиката и на приходите. Приходи имаме. Търсим механизми как да решим какво ще харчим.

- А дълговете, които се теглят почти всяка седмица, за какво ще бъдат използвани? Стигнахме до 3,8 млрд. лева, имаме още 700 млн. лв. заложени.

- На практика попълнихме резерва, сега предстои да видим какво ще похарчим през декември и каква част от този дълг ще бъде изхарчен и съответно колко ще е голям дефицитът. Няма как да имаме дефицит без да го покрием от някъде. Ние сме гласували бюджет за 2021 г. с близо 5 млрд. дефицит, той трябва да бъде финансиран. Друг е въпросът, че към момента нямаме такъв. Все още сме почни 0 на 0.

Политически новини

Всички новини

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай