Бягат от градовете в къщи на село

Хората искат да имат двор или голяма тераса, за да излизат навън при локдаун

Бягат от градовете в къщи на село | StandartNews.com
  • Хората искат да имат двор или голяма тераса, за да излизат навън при локдаун
  • Предпочитани са жилища, в които пространството може да се прегражда за работа и учене от дома

Една от новите и интересни тенденции на "новата нормалност", родена от пандемията, е бягството от големия град. Много хора се ориентират към населени места близо до градовете, в които работят, така че да могат едновременно и да пътуват до работата си, и да имат двор - в случай, че се наложи ново затваряне заради ковид-ситуацията. Някои дори търсят не къщи, а просто имоти в регулация с прекарани вода и ток, където да си вдигнат сглобяема къща. Цената на такъв дом варира според броя на етажите, но ако е с размер на тристаен апартамент, предаден до ключ, струва под 40 000 евро, тоест по-евтино от панелна гарсониера в "Люлин".
Според брокерите, очертават се две тенденции - на хора, които искат да живеят за постоянно извън градския шум, и на такива, които искат просто да имат вила за уикенда, през отпуската или при нов локдаун. През 2020 г. са регистрирани 4 пъти повече запитвания за къщи спрямо миналата. Интересът е голям не само в София, но и в Пловдив, както и по южното Черноморие. Цените са според района и състоянието на имота. Ако е близо до големия град, е скъпо. В момента например около Перник се продават доста неремонтирани къщи на ниски цени, а клиенти за тях не липсват. Евтино е и в отдалечени селца с лоша инфраструктура, които обаче са привлекателни, ако искаш имот на чист въздух. Увеличават се и кредитите за ремонти - ако хората вече имат селска къща, много от тях теглят заем, за да стегнат имота за себе си или с цел да го препродадат.
Все по-честа е и тенденцията хора, загубили препитанието си, да продават по-голям апартамент, за да вземат по-малък, докато излязат от кризата.
В градовете също нарастват претенциите на клиентите към къщи с двор или апартаменти в сгради с големи междублокови пространства. Освен в централните софийски квартали, повишават се цените в "Манастирски ливади", "Борово" и квартал "Дружба", който стана много атрактивен заради близостта до метро и летище. Хората, които купуват "на зелено", предпочитат да вземат жилище "до ключ", за да не се налага да ремонтират, докато в предишни години тенденцията беше "груб строеж". Мнозина търсят апартаменти на последен етаж с големи тераси, след като пандемията ни наложи изолация по домовете. Пак заради нея други търсят "гъвкаво" домашно пространство, което може лесно да се прегражда с модули, когато се налага възрастните да работят, а децата да учат от вкъщи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай