Битка за концесиите в НС и днес

Депутатите гласуват поправките в закона, които вчера разбуниха парламента

Битка за концесиите в НС и днес | StandartNews.com

София

След бурните дебати вчера днес парламентът гласува на първо четене поправки в закона за концесиите.

Опозицията и част от управляващата коалиция при вчерашното обсъждане се противопоставиха яростно срещу предлагани текстове от правителството. Увеличаването на срока на концесиите, строителство в морето и допускането на по-големи временни обекти, бяха спорни теми.

Очаква се днес обаче текстовете да минат с гласовете на БСП и ДПС. От НДСВ бяха категорични, че няма да ги подкрепят и ще гласуват с "въздържал се". От БНД също обявиха, че няма да гласуват "за", а ще пишат изцяло нов закон за концесиите.
Дори от БСП обявиха, че също са против закона, но призоваха той да бъде подкрепен, а между първо и второ четене да се внесат поправки.

От БСП не бяха съгласни срокът за отдаване на концесия на плажовете да се вдигне от 10 на 20 години. Както и да се увеличи процентът на преносимите обекти от 1 на 2 на сто и да може да има строителство на 200 метра от брега.

Законът всъщност не отдава плажовете на концесия, а  направо ги приватизира, твърдят от СДС. Сини алармираха, че групировки ще превземат плажовете. Те се противопоставиха на поправката в закона, че на 200 метра от брега в морето ще могат да се правят и изкуствени острови, които също ще могат да се отдават на концесия.

От НДСВ пък изтъкна, че не може с един закон да се променя друг, т.е с този за концесиите да се променя този за Черноморското крайбрежие. Жълти също се противопоставиха на поправката, която увеличава мястото за преносими и временни обекти. С изкуствените острови може да се вземе целия естествен пясък на плажа, предупредиха също от НДСВ.

От ДСБ нарекоха закона опит за узаконяване на вече заявени инвеститорски намерения, толерирани от най-високо ниво. Това е деветата поправка на закона за година и половина, припомниха от ДСБ. Според депутати на Иван Костов изменението за изкуствените плажове било създадено специално заради три проекта за дубайски кули насред морето - на Синеморец, на Резово и малко преди Варна.

Цялата опозицията се обяви за връщане на законопроекта на премиера за преразглеждане.

При дискусията вчера транспортният министър Петър Мутафчиев обясни необходимостта от поправките с изтеклите договори за концесията на плажовете, които трябва да бъдат продължени.

АСН

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай