Четвъртък,

Бъдещите жилища задължително с балкон

От: Стандарт -
2323
Бъдещите жилища задължително с балкон
A
A
A

Всяко жилище в нова сграда задължително трябва да има поне един балкон, лоджия или тераса с минимална ширина 150 см и минимална дължина 150 см. Това предвиждат промени в Наредбата за достъпна среда на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, които влизат в сила от 23 май 2022 г. и ще важат за новото строителство. По този начин се облекчава изискването към строителите, защото в досегашния текст на наредбата се предвиждаше всички балкони в жилището да отговарят на тези параметри, а сега това ще е задължително само за един. Дава се и нова възможност - ако балконът е с по-малки размери, да се осигури 150 см ширина във вътрешното пространство на помещението, но при всички случаи при необходимост в него да може да се движи инвалидна количка.

В наредбата пише още, че новите жилища трябва да могат лесно да се адаптират към различни специфични нужди на хора с постоянни или временни затруднения в придвижването, като например хора с увреждания, хора с временно намалена подвижност, възрастни, малки деца и др.

Въвежда се ново изискване и то е в жилищата да няма прагове или неравности по-големи от 2 см, включително на монтираните дограми.Достъпът във всяка нова жилищна сграда ще се осигурява чрез стълби и асансьор, а ако сградата е до пет етажа е възможно вместо асансьор да бъде инсталирана вертикална подемна платформа.

Само рампите, които са към сгради, подлези, надлези и метростанции трябва да бъдат с отопляема повърхност, гласят още промените в наредбата. Идеята е това изискване занапред да важи за инфраструктура, към която има електрическо захранване, а не за всички случаи, както е в момента.

Измененията са разработени през миналата година по настояване на браншовите организации и с тяхното пряко участие. Предложените промени в нормативните изисквания за достъпност са преминали през едномесечна обществена консултация.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички