Бъдещите жилища задължително с балкон

Въвежда се ново изискване и то е в жилищата да няма прагове или неравности по-големи от 2 см

Бъдещите жилища задължително с балкон | StandartNews.com

Всяко жилище в нова сграда задължително трябва да има поне един балкон, лоджия или тераса с минимална ширина 150 см и минимална дължина 150 см. Това предвиждат промени в Наредбата за достъпна среда на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, които влизат в сила от 23 май 2022 г. и ще важат за новото строителство. По този начин се облекчава изискването към строителите, защото в досегашния текст на наредбата се предвиждаше всички балкони в жилището да отговарят на тези параметри, а сега това ще е задължително само за един. Дава се и нова възможност - ако балконът е с по-малки размери, да се осигури 150 см ширина във вътрешното пространство на помещението, но при всички случаи при необходимост в него да може да се движи инвалидна количка.

В наредбата пише още, че новите жилища трябва да могат лесно да се адаптират към различни специфични нужди на хора с постоянни или временни затруднения в придвижването, като например хора с увреждания, хора с временно намалена подвижност, възрастни, малки деца и др.

Въвежда се ново изискване и то е в жилищата да няма прагове или неравности по-големи от 2 см, включително на монтираните дограми.Достъпът във всяка нова жилищна сграда ще се осигурява чрез стълби и асансьор, а ако сградата е до пет етажа е възможно вместо асансьор да бъде инсталирана вертикална подемна платформа.

Само рампите, които са към сгради, подлези, надлези и метростанции трябва да бъдат с отопляема повърхност, гласят още промените в наредбата. Идеята е това изискване занапред да важи за инфраструктура, към която има електрическо захранване, а не за всички случаи, както е в момента.

Измененията са разработени през миналата година по настояване на браншовите организации и с тяхното пряко участие. Предложените промени в нормативните изисквания за достъпност са преминали през едномесечна обществена консултация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай