България на 6 място по правене на бизнес в Източна Европа и Централна Азия

България на 6 място по правене на бизнес в Източна Европа и Централна Азия | StandartNews.com

София. Страната ни заема 42-ро място в света и е на 6-о в Източна Европа и Централна Азия по правене на бизнес. Това пише изданието „Блумбърг", което публикува своята класация за най-добрите страни за правене на бизнес. Данните в проучването са от 2013 г.

България се нарежда след Турция, Кипър, Унгария, Чехия и Полша. 61,9 е общият коефициент на страната, който е получен на база различни критерии като степен на икономическа интеграция, разходи за започване на бизнес, разходи за труд и материали, разходи за внос и износ и други, обясняват от "Блумбърг".

Положителна е информацията, че България изпреварва северната ни съседка Румъния, както и Русия, заемайки 42-о място в световната класация на топ 50 страни за бизнес. На чело на този списък за трета поредна година е Хонг Конг. На 2-о и 3-о място са съответно Канада и САЩ.

Полша е страната, която има най-благоприятни условия за бизнес в източноевропейския и централноазиатския регион. Тя оглавява класацията от 21 страни. Разширяването на потребителския пазар и подобряването на инфраструктурата в страната са причините бизнесът в Полша да върви.

Най-голямата източна икономика в Европейския съюз (ЕС) измества Чехия и Унгария, които имат голяма икономическа сила в региона.

Полша заема 26-о място в световната класация и е определена за най-бързо развиващата се страната в ЕС.

Статистиката показва, че близо 80 млрд. долара от ЕС са били отделени за възстановяване на пътната инфраструктура през последните 6 години в Полша.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай