Строителите ни с офис в Катар

Браншът чака трудна 2013 г., залага на проекти зад граница

Строителите ни с офис в Катар | StandartNews.com

София. Българската строителна камара отваря офис в Катар през януари. Това обяви за "Стандарт" председателят на организацията Светослав Глосов. Представителят на бранша ще сигнализира на родните компании за нови проекти и стартирали конкурси в Катар и съседните емирства и ще им помага при подготовка за тръжните процедури.

Регионалното министерство вече е подписало междудържавно споразумение за намиране на подходяща сграда за офис на родните строители, които обаче сами поемат разноските за представителството си зад граница. Браншът чака трудна 2013 г. за сектора и търсенето на възможности за участие в строителни проекти в чужбина е един от шансовете за растеж. В края на 2012 г. от камарата отчитат спад в бранша от 7-8%, като не прогнозират ръст и през следващата година. "2013 г. ще бъде по-трудна, защото е изборна. Наистина предстоят много нови проекти, в които строителите ще участват, но те са за по-малък обем от работа и средства", обясни Глосов. Затова и браншът се опитва да си върне старите пазари като Русия, Азербайджан, арабските страни.

Камарата продължава да настоява и за въвеждане на типови тръжни процедури подобно на конкурсите в Германия. Целта е с новите правила да бъде ограничена корупцията и възможностите за избор на фирми от приятелски кръгове, обясниха от бранша. Камарата на строителите вече е подписала и договор за сътрудничество с БОРКОР (звеното за превенция на корупцията и организираната престъпност). Двете организации ще си сътрудничат за туширане на злоупотребите в сектора на обществените поръчки.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай