Над 3,605 млрд. лв. са дълговете на НЕК

Над 3,605 млрд. лв. са дълговете на НЕК | StandartNews.com

Над 3,605 млрд. лв. са дълговете на НЕК към 30 септември. Това е записано в междинния финансов отчет на Българския енергиен холдинг (БЕХ), изпратен до Министерството на финансите. От тях 1,425 млрд. са дългосрочните задължения, 76% от които (1,085 млрд. лв.) са към свързани лица, а 1,789 млрд. лв. - към банки. Още по-големи са краткосрочните дългове на НЕК - 2,18 млрд. лв., 59% от които (1,277 млрд. лв.) - са търговските задължения. Най-голям е делът на търговските задължения към двете "американски централи" в енергийния комплекс "Марица-изток" - 968 млн. лв. 770 млн. лв. са краткосрочните дълговете на обществения доставчик към свързани лица.

Общите активи на НЕК са 5,123 млрд. лв., а сумата на собствения капитал е 1,518 млрд. лв.

Именно огромните задължения към двата ТЕЦ-а - "AES Гълъбово Марица-изток 1" и "Контур Глобал Марица-изток 3", принудиха собственика на НЕК - Българския енергиен холдинг (БЕХ), да търси финансиране в размер на 650 млн. евро за изплащането им. НЕК и двете щатски централи постигнаха договореност още през април, според която ТЕЦ-овете ще намалят цената за разполагаемост на своите мощности (от което НЕК ще спести около 100 млн. лв. годишно), а компанията се ангажира за изплати натрупаните задължения към тях. В търсенето на кредитори БЕХ се сблъска с проблем, тъй като заради тежкото финансово състояние на НЕК банките поискаха държавни гаранции. БЕХ се опита да реши проблема, като обяви процедура за избор на консултант за пускане на облигации за 650 млн. евро.

По повод исканите от банките държавни гаранции финансовият министър Владислав Горанов вчера заяви, че продължава да е с резерви бюджетът да стане заложник на енергийната ни система. Финансовият министър подчерта, че докато енергийната система продължава да трупа дългове и да генерира тарифен дефицит, не е склонен "да заложи данъците на българските граждани срещу неблагополучията в енергетиката". Според него "бюджетът може да стане гаранция за енергийната система тогава, когато чрез съответните промени вътре в системата, включително и законодателни, се гарантира, че тя няма да трупа нови дългове и ще може да балансира паричния си поток".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай