„Ксенофон” се отправя към България

„Ксенофон” се отправя към България | StandartNews.com

Мощният циклон „Ксенофон", вече удари Южна Гърция с ураганни ветрове и проливни дъждове. Повечето острови в Егейско море са откъснати от света вече не само по море, но и по въздух. Очаква се 3/4 от територията на южната ни съседка да бъде засегната от циклона.

Наводнения заляха полуостров Пелопонес след мощния циклон, който връхлетя страната. Проливните дъждове напълниха реките, а те разрушиха пътища и влязоха в къщите на хората.

Намираме се в Каламата – мястото, което първо посрещна ураганните ветрове. Плажът е заринат с донесени от вятъра предмети, крайбрежни магазини са унищожени. Тази нощ беше особено критична в района на Северен Пелопонес и района на Атина - заради наводненията бяха затворени основни магистрали.

Вече знаем, че за днес е обявен жълт код за опасно време в югоизточните части на България, която попада в периферията на бурята „Ксенофон".

„Това е средиземноморски циклон, и друг път са минавали такива през България. През Егейско море бурята ще тръгне към проливите. Най-тежкият ден откъм валежи у нас ще бъде утрешният", обясни Анастасия Стойчева от Националния институт по метеорология и хидрология.

Синоптиците от Националния Институт по Метеорология и Хидрология обявиха код жълто в областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен, където се очакват валежи до 25 л/кв.м. Два пъти по-големи количества дъжд и бурен вятър се очакват в областите Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали, и Смолян.

В Югоизточна България валежите вече започнаха, очаква се там да се излеят сумарно около 50 л/кв. м.

След застудяването обаче ни чака хубаво време. Максималните температури през октомври ще достигнат 28 градуса, а най-ниските ще са между минус 1 и 4 градуса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай