"Възраждане" ще стане като парижкия квартал Маре

"Възраждане" ще стане като парижкия квартал Маре | StandartNews.com

Савина Савова, кандидат на ГЕРБ за кмет на район "Възраждане"

- Г-жо Савова, кои са най-големите трудности, с които се сблъскахте през четирите години начело на един от най-големите столични райони "Възраждане"?

- Спецификата на район "Възраждане" е такава, че съчетава културно-историческото наследство на стара София и в същото време предизвикателствата пред новия, модерен град. На територията се разполага централното сити - нови бизнес и административни сгради. През тези четири години реконструирахме близо 70 сгради, от които 27 са паметници на културата. Сред тях няма как да не отбележа сградата на 18 СОУ "Уилям Гладстон". В момента се работи по 9 сгради, а за още 10 има проектна готовност. Сред тях е и сградата на 46 СОУ "Константин Фотинов" на бул. "Христо Ботев" - тя също е паметник на културата. Постигането на тези резултати изисква много експертна работа, последователен и целенасочен контрол от страна на администрацията, тъй като в голяма степен собствеността на сградния фонд е частен. Трудност е това, че наследниците често са многобройни, невинаги живеят в София.

- С какво друго от постигнатото се гордеете?

- Успяхме да реализираме много и различни проекти. Някои са знакови за цяла София, други са локални и от значение за района. Гордея се с всичко свършено - от реконструкцията на Женски пазар и пазар "Димитър Петков" до изграждането на най-големия на територията на района многофункционален спортен комплекс "Спортна София 2000 Зона Б-5". Стартира изграждането на парк "Възраждане", който обхваща територия от 46 дка. Ако не беше волята на СОС и ясната политика на г-жа Йорданка Фандъкова, тези проекти нямаше да бъдат реализиран по този категоричен начин. Важни са и всички по-малки проекти - изграждането на осветление на "Зона Б-19" и в междублоковите пространства на "Зона Б-18", както и на детски и спортни площадки. Изградени са 9 нови детски и три спортни площадки в междублоковите пространства и 11 детски площадки в детските градини, един фитнес на открито в парк "Свети Никола", с които се създават условия за спорт на открито и места за игра на децата.

- Преди дни представихте визията си за променената градска среда и бъдещата визия на района, какви са акцентите? Как ще облекчите живота на жителите на "Възраждане"?

- По проекта за възстановяване на исторически градски квартали се работи на експертно ниво от 2010 г. В екипа са включени експерти архитекти. На 26 юни т.г. кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова подписа меморандум за сътрудничество с кмета на Трети район на Париж "Маре" Пиер Еденбом и сенатор Ив Дож. Идеята е да ползваме примера на парижкия квартал "Маре", който е възстановен и реконструиран, и от занемарен квартал със стари сгради в много тежко състояние се е превърнал в един от най-модерните райони във френската столица. Ще приложим опита в централната градска част, като го съобразим с нашите условия и мнението на жителите на район "Възраждане".

- Район "Възраждане" е сред най-засегнатите от бежанската вълна. Как се справяте с проблема?

- Работим във взаимодействие и сътрудничество с всички институции, за да осигурим спокойствието и сигурността на жителите. Столична община изгради видеонаблюдение на ул. "Пиротска" и на Женския пазар. Камерите ще следят също бул. "Александър Стамболийски" и парк "Свети Никола". Допълнително се изгради осветление по ул. "Екзарх Йосиф", "Пиротска", "Цар Самуил", "Княз Борис". Осъществява се постоянен контрол от Дирекция "Сигурност" към общината, Общинска полиция, служителите на Трето РПУ и на СДВР върху дейността на хостели и нискотарифните хотели, в които обикновено се настаняват бежанците. Процедурата по заявяване на адресна регистрация от страна на бежанците се спазва строго. Следи се броят на лицата и адресите, на които се регистрират, за да няма струпване на един и същи адрес. Информацията се обменя с органите на МВР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай