Събота,

Важни лекарства продължават да чезнат от аптеките

От: Редактори -
182
Важни лекарства продължават да чезнат от аптеките
A
A
A

Проверка на Нова телевизия показва, че на пазара у нас липсва Вентолин, който се използва за инхалация. Няма и витамин D на капки, който се предлага в хранителни добавки, но са доста по-скъпи. Няма и Резохин, защото фирмата се оттегли в началото на българския пазар. Той може да бъде заменен от Плакенил, но този вид лекарство не се внася  в България, а може да бъде намерен в Гърция.

„Вентолинът е спрян за всички 5 държави, в които досега са го произвеждали и внасяли, а след това са спрели производството. Проблемът не е у нас. В България няма генерични заместители на Плакенила. Така остава голяма празнота". Това каза в ефира на Нова телевизия Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки за липсата на тези лекарства, необходими на пациентите.

Костов обясни, че Плакенилът е важно лекарство, тъй като той се използва за профилактика и лечение на малария.

„Може да се стимулира паралелния внос и да се облекчи свободното движение на продукта в ЕС. Това зависи не само от държавата, но и от този, който да го регистрира", коментира Костов.

Д-р Стойчо Кацаров от Център за защита на правата в здравеопазването смята, че „прекомерната регулация” и „намеса на държавата” е основната причина, поради която тези лекарства ги няма в нашия пазар. „Става дума за лекарства за лечение на злокачествени заболявания, които са нито скъпи, нито нови. Няма ги на пазара заради липса на интереси”, заяви той. И допълни, че правителството е създало отблъскващи условия за достъп до нашия пазар, като по този начин хиляди болни остават без лекарства.

„В повечето държави Здравните каси искат отстъпки, но у нас отстъпката трябва да се направи от най-ниската цена в Европа, защото изискванията за регистрация у нас са за цена, която да се сравни с 12 други държави в ЕС, но се оказва, че нашата цена по закон трябва да е най-ниска", обясни Костов.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията