Ужасни болести ни дебнат при по-ниска температура на топлата вода

Горещата вода от топлофикациите е 60 градуса, защото тя има дезинфекциращо действие

Ужасни болести ни дебнат при по-ниска температура на топлата вода | StandartNews.com

Известната по света много опасна Легионерска болест, причинявана от бактерията "легионела пневмофила" (Legionella pneumophila) се развива във водопроводните тръби, когато топлата вода не е гореща и когато студената вода през летните месеци е с висока температура, предупреди в интервю за БНР проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни паразитни болести, сега съветник на Столична община по здравните въпроси.

Коментарът ме е по повод твърдения на шефове на "Топлофикация София", че температурата на топлата вода може да бъде намалена, за да се пести по-скъпият природен газ.

"Ако се намали температурата на топлата вода до и под 55 градуса за абонатите на "Топлофикация София", каквото предложение има, това крие опасност от заболявания като легионела и други, причинени от размножаващи се във водопроводните системи бактерии от род легионела, които са десетки серотипове", обясни медикът.

"Когато температурата на застояващата във водопровода вода е около 25-30 и над 30 градуса, именно легионелите се размножават, както и в протозоите, предпазени от действието на хлора, се размножава причинителят на дизентерия и други опасни за здравето на човек микроби", каза Кантарджиев.

Първото изолиране на легионела пневмофила в Европа е направено в България през 80-те години на миналия век. Прави го екип, ръководен от военния микробиолог проф. Ангел Томов. Като млад микробиолог проф. Кантарджиев участвал в изучаването на този микроб - трудно култивиращ се на специални хранителни среди. Той се размножава във водопроводите и в откритите и закрити водоеми, в езерата. Размножава се като живее в протозои едноклетъчни, в познатите ни от биологията "чехълчета".

"Работейки над тях доказах, че други опасни микроби, които трудно се размножават в нежива външна среда, се размножават в тези "чехълчета". Такъв беше микробът, причинител на туларемията. И този микроб причинява много тежки пневмонии. Такава епидемия имахме 1997 г. с 380 регистрирани болни", припомни проф. Тодор Кантарджиев.

Изучавайки протозоите се оказа, че има и други много патогенни и опасни само за човека микроби, като причинителят на коремния тиф, на холерата, които се размножават в човека и боледува само човека, но във външната среда не са трайни. Това е така, защото във водоемите има много бактериофаги - вируси, които специфично убиват тези бактерии.

Но ние доказахме, че тези бактерии, когато се размножават в "чехълчетата", в протозои, в едноклетъчни микроорганизми, те не биват убивани от вирусите и затова се разпространяват от бактериофагите. И затова, когато възникне в някой водоем коремен тиф, той остава с години във външната среда, обясни Кантарджиев.

"Доказахме също че, когато се хлорира питейната вода, ако са в протозои опасните микроби, включително причинителят на дизентерията, хлорът не ги убива. Именно затова е много важно водопроводните системи да се поддържат чисти, водата да се филтрира, да няма протозои, които да колонизират водопроводните системи, за да бъде водата безопасна за ползване и пиене", поясни проф. Кантарджиев.

"Затова препоръчвам, когато човек е бил на почивка или дълго време извън дома си и не е ползвана водопроводната вода, трябва да се отворят прозорците, или да се пусне вентилатор в банята, след това да остави топлата вода от душа и чешмата да се източи. Правилото е човек да излезе извън банята, за да не диша от изпаренията, защото от тях също може да се зарази - това е т.нар. инфекциозен аерозол - дребни водни частици, в които има легионели и други микроби, които са се намножили във водопровода. Това правило важи и когато отивате на хотел, на почивка", каза специалистът.

"Не е приумица, че горещата вода, която ни се подава от топлофикациите е 60 градуса, защото тя има дезинфекциращо действие върху тръбите и намалява количеството на микроорганизмите", предупреди професорът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай