Удавилото се дете имало болно сърце /ОБЗОР/

Още най-малко 4 хлапета намерили през годините смъртта си в канала

Удавилото се дете имало болно сърце /ОБЗОР/ | StandartNews.com

ФОТО: Марица и бТВ

  • Още най-малко 4 хлапета намерили през годините смъртта си в канала
  • Спешно обезопасяват напоителното съоръжение

Тригодишно момче, което падна в напоителен канал край Дълго поле и се удави, е имало болно сърце. В следващите дни му предстояла планова операция. Това разказаха пред „Марица” близки на почерненото семейство. Детето най-вероятно е измръзнало в ледените води на канала, които са го влачили до района на съседно село Граф Игнатиево.

ВИЖ ОЩЕ: Откриха труп на дете в пловдивски канал

Семейството е от ромски произход, живее в махалата близо до канала. Инцидентът станал миналия ден, докато близките му очаквали линейка на Спешна помощ, повикана заради болен вкъщи. Бабата на малчугана излязла да премете двора, през това детето се измъкнало от къщи и излязло навън. Минути след това майката и бащата тръгнали да го търсят, но поели не към канала, а към махалата, тъй като предположили, че то е отишло да търси други деца, за да си играе с тях. Часове по-късно те продължили да го търсят и подали сигнал на тел. 112.

Момченцето има братче-близнак, семейството има и трето дете.

В селото предполагат няколко причини за неочакваната гибел на детето. Първата е, че заради болното сърце, на детето може да му е прилошало и затова да е паднало. Освен това според близките му детето имало проблем и очите. Не беше сляпо, виждаше, но имаше зрителни проблеми, твърдят те.

Съжаляваме за тази трагедия, каза кметът Тодор Танански. Той заяви, че кметството ще помогне за семейството да посрещне разходите по погребението на момчето.

Каналът не е обезопасен, а местните хора казват, че това не е първият такъв инцидент. Те споменават за 4-5 деца назад в годините, които са се давили там. „Четири деца се удавиха тука, този канал искаме да се затваря, всичките подпис ще хвърляме да се затваря този канал”, каза пред камерата на бТВ Мина Асенова. „Преди 20 години беше заграден, с бодлива тел беше ограден”, спомня си Митко Танев, който казва, че телта е била „взета от децата”.

Кметът на община Калояново Георги Георгиев заяви, че ще вземат спешни мерки да обезопасят канала,който е собственост на Напоителни системи. „Ще трябва поне да го оградим. Отгоре не може да се сложи нещо като решетки, защото е напоителен канал и идва много вода от язовири и придошли води”, казва Георгиев. От кметството пък заявиха,че до този момент няма постъпило искане от хората за заграждане на канала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай