Цикорията пази сърцето и бъбреците

Намалява стреса и безпокойството, гони токсините

Цикорията пази сърцето и бъбреците | StandartNews.com
Намалява стреса и безпокойството, гони токсините

Наричана още синя жлъчка или синя млечка, цикорията е предпочитана напитка заради незаменимите й качества и опияняващ аромат.
От векове насам цикорията е широко използвана от много култури по света заради полезните си свойства. Тя е чудесен източник на витамини, минерали и аминокиселини, а редовната й консумация носи неподозирани ползи на здравето. Ето и някои от тях:

1. Чудесно се справя с храносмилателни проблеми

Цикория е изключително полезна за подобряване функциите на храносмилателната система. Тя помага в борбата с лошото храносмилане, киселините, рефлукса, намалявайки киселинността. А съдържащият се в нея инулин е мощен пробиотик.

2. Помага на бъбреците

Екстрактът от корен на цикория често се използва като диуретик, с което помага на тялото да се отърве от вредните токсини.

3. Пази сърцето

Инулинът, част от състава на цикорията, не само благоприятства храносмилателната система, но също така доказано намалява нивата на „лошия“ холестерол в организма - основна причина за атеросклерозата и високото кръвно налягане. А пък растителните феноли, които играят ролята на антиоксиданти показват, че "кафето" от цикория, значително намалява шансовете за сърдечно-съдови заболявания.

4. Притежава болкоуспокояващи качества

Цикорията притежава противовъзпалителни свойства, поради което намалява болката при състояния като остеоартрит.Също така може да се използва и при мускулни болки.

5. Инка вместо безпокойство и стрес

Сред многото полезни свойства на синята жлъчка се прибавят и успокояващите й качества. Една чашка от напитката облекчава стреса, намалява тревожността и успокоява ума.

6. Превантивна мярка срещу рака

Според учените екстрактът от цикория помага в борбата срещу коварното заболяване. Това се дължи на съдържащите се в нея фруктани, които имат антитуморни и антиоксидантни свойства. Полифенолите пък помагат на организма да избегне сблъсъка с диагнозата.

7. Помага в битката с килограмите

Цикория е добър източник на олигофруктоза - полизахарид, който потиска глада и ускорява загуба на тегло, а самият инулин е форма на естествени диетични фибри. И двете помагат за регулирането на хормона на глада грелин, намалявайки по естествен път количеството му в организма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай