Тромбозите са случайни, да не виним ваксината

Тжва каза Д-р Аспарух Илиев

Тромбозите са случайни, да не виним ваксината | StandartNews.com

По всичко изглежда, че случаите на тромбоза след ваксинация с препарата на АстраЗенека са случайни - такава позиция изрази д-р Аспарух Илиев от университета в Берн, като увери, че той самият би се ваксинирал веднага с този препарат.

По думите му, около периода на ваксиниране винаги са възможни случаи на внезапна смърт, но това не означа, че причината е във ваксината и хората не бива да се разколебават, а да се концентрират върху вируса-убиец.

"Това са единични случаи от огромна партида, досега няма други съобщения за подобни проблеми за нея и по всичко изглежда, че е случайност. Когато една партида има технически проблем, тогава страничните ефекти възникват равномерно навсякъде (разглеждал съм такъв случай преди години към немската служба по ваксини)

Във Великобритания има над 11 милиона ваксинирани с ваксината на АстраЗенека и няма данни за проблеми със съсирването." - пише ученият Илиев в профила си във Фейсбук.

"Става дума за две жени - на 35 и 49, ваксинирани с ваксина на АстраЗенека 10 дни преди тромбозите си и работещи в болницата в регион Цветл в Австрия.

При 35-годишната служителка се получава белодробна емболия и в момента се лекува, докато при 49-годишната настъпват множествени съсиреци и умира.

Правилото в тези случаи е два сходни случая с една и съща пратка ваксина да се разглеждат детайлирано и докато трае проверката да се спре временно ваксинирането със съответната партида." - посочва ученият.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай