Трайно намалява епидемията от К-19 у нас

Спадът на заразените е 47.5%

Трайно намалява епидемията от К-19 у нас | StandartNews.com

По данни на Европейския център за контрол на заболяванията тенденцията за понижаване на заболяваемостта на територията на България през последните седмици е трайна.

Последните цифри показват, че тя е намаляла с 47.5% в сравнение с предходните седмици, стана ясно от думите на здравния министър.

По отношение разпространението на COVID-19 в област Бургас от началото на епидемията са установени 396 положителни случая, 82 лица са били хоспитализирани, 2 са починали.

"Разговарях и с директори на лечебни заведения в областта относно организацията на работа в условията на COVID-19 и реакцията при повишен натиск на здравната система.

Най-тежък остава проблемът с персонала и с наличните хора, които да се грижат за състоянието на пациентите с коронавирусна инфекция. Той е водещ не само за областта, но и за системата като цяло.

Ще насочим усилията си в тази посока, за да решим проблема с хората. Трябва да пречупим тенденцията младите лекари да напускат България, а медицинските сестри да не желаят да работят в българските болници", беше категоричен министър Ангелов.

На място министърът разгледа областната болница и разговаря с работещите в отделенията по педиатрия, спешна помощ, неврология, инфекциозни болести и т.н.

Кметът Димитър Николов запозна министър Ангелов и с етапите за осъществяване на идеята за изграждането на детска болница в Бургас.

По-рано днес министър Ангелов проведе среща с Кризисния щаб в Бургас, в която участваха кметът на града Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков, д-р Лорис Мануелян - експерт към общината с ресор "Здравеопазване", както и директорите на РЗИ, ЦСМП и РЗОК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай