Шок! Болници дерат яко за настаняване на пациенти

Така е основно в частните болници, но се среща и в държавни и общински в големи градове

Шок! Болници дерат яко за настаняване на пациенти | StandartNews.com

Болниците с най-високи цени в България посрещат пациентите си с шокиращи цени - от такса за справка за точния час на раждане, пренос на болен на етаж и такса безжичен интернет до близо 900 лв. за ползване на ВИП стая на ден, съобщава lupa.bg.

Най-солените и странни цени, които не са за бедняци, са основно в частните болници, но се срещат и в държавните и общинските в големите градове, сочат ценоразписите на лечебните заведения, публикувани на сайта на здравното министерство.

От 1 януари тази година болниците бяха задължени по закон да публикуват на сайтовете си цените на всички услуги, които предоставят, извън поетото от здравното осигуряване, а също да предоставят информацията и на министерството на здравеопазването.

Регистърът доста закъсня, но все пак наскоро министерството го публикува. Той включва както цените на лечението в случаите, когато то не е поето от здравната каса - например за неосигурени, така и таксите, които болниците имат право да налагат, а също и колко струва изборът на екип или лекар, за които има нормативен таван - не повече от 900 лв. за екип и 500 лв. за лекар.

По закон не се искат пари от пациентите за лечение, поето от здравната каса, но лечебните заведения могат да таксуват прегледи без направления и немедицински услуги. Някои от тях се възползват от възможността доста добре.

Касата не плаща за голяма част от медицинските изделия, които се налагат при хирургично лечение, и те също се поемат от пациентите. Повечето болници обаче са спестили точно тази информация - колко струват винтове, плаки, стентове и т.н.

Според официалния ценоразпис в МЗ първенец по цени се оказват болниците от веригата "Аджибадем". В една от тях - "Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда", прегледът при хабилитирано лице е 160 лв., а ако не е при доцент или професор - 140 лв. - най-висока цена от всички болници в регистъра.

Извънредният преглед е 210 лв. Има и "хоспитализационен преглед" - 25 лв., както и "анализ и интерпретация на резултати от предходен преглед в кабинета" - 33 лв., предродилна консултация (извън НЗОК, вкл: преглед, ехограф, беседа) - 70 лв.

Странните цени не се изчерпват с това. Пациентът има право на "избор на консултант" - от 625 до 2500 лв. според операцията, като не е ясно как е възможно това, след като по наредба изборът на лекар е до 500 лв. Има и цени за "допълнително поискани услуги" - 200 лв., "такса битово обслужване" - от 40 до 150 лв. според престоя и клиниката, "пакет поискани и предоставени дейности" - от 60 до 3500 лв.,  "допълнително обслужване, свързано с престоя на пациента в лечебното заведение извън осигурените здравни и общи грижи" - от 35 до 400 лв.

Различните самостоятелни стаи варират от 85 до 250 лв. на ден - най-скъпа е стая студио със завишени условия; има и такса "ползване на място за багаж" - не повече от 12 часа и с неголеми размери - 2 лв.

В друга болница от веригата - "Сити клиник" с база на Околовръстното шосе в София - преглед при хабилитиран лекар е 133.10 лв. 24 часа "допълнително обслужване, свързано с престоя, извън осигурените здравни и общи грижи" е 396 лв. За "самостоятелна стая с допълнителни битови възможности от понеделник до четвъртък" се плаща 874 лв. на ден. Същата стая от петък до неделя струва 599 лв. на ден.

За сравнение в "Майчин дом" преглед при професор е 100 лв., до толкова може да е цената и в "Св. Иван Рилски". Във Военна болница, "Пирогов" и университетската "Св. Георги" в Пловдив цената е 60 лв., в "Св. Анна" - 80 лв. В болниците в по-малките градове се плаща по 20-30 лв.

Цените на избор на екип или лекар в големите болници често са максимално позволените по наредба, а в по-малките рядко ги достигат.

В болницата в Кърджали например изборът на екип е 500 лв., в Исперих - 350 лв. В Карнобат и Кюстендил не е посочена такава цена, но пък в Кюстендил има такса "носене болен на етаж 8-13 ч. - 10 лв. брой", пише "Сега".

В "Майчин дом" се плаща за "справка за точен час на раждане" - 20 лв., документът за припознаване на новородено е 40 лв.

В "Св. Георги" в Пловдив дете се припознава само за 10 лв. В МБАЛ "Света София" за доставка на документи от архив се плаща 50 лв., 8 лв. на денонощие е таксата за безжичен интернет.

В "Св. Иван Рилски" в София има такса 2 лв. за еднократен сет за посещение в реанимацията, и "такса координатор медицински услуги" - 200 лв.

В "Дева Мария" в Бургас пък за самостоятелна стая при нормално раждане се плащат 1250 лв. за целия престой, при цезарово сечение - 2000 лв., а ако стаята е лукс, цената е съответно 2200 и 3000 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай