Петък,

Прогноза - 5,8 млн.ваксинирани до края на годината

От: Редактор -
A
A
A

До края на годината по предварителни данни, защото не на всички фирми ваксините вече са одобрени, над 5 800 000 граждани ще могат да бъдат ваксинирани. Това заяви здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов.

Той уточни, че от април нататък ще имаме много повече дози. Тогава ще могат да се ваксинират 863 724, а през май ще има дози за 567 093 души.

Здравният министър уточни, че където са задоволени нуждите от първа фаза, ще се преминава към втората.

Ако обаче има още медици, които желаят да се ваксинират, въпреки че в дадена област вече се е преминало към имунизацията на учители и социални домове, то няма проблем и да бъдат ваксинирани. „Няма обявен край на първа фаза. Тя няма да се спре”, заяви той.

По думите на министъра стратегията на България да запази втората доза, за да подсигури реимунизацията след 21-и ден е била правилна, въпреки че у нас броят на ваксинираните е едва 0,2%.

„Ако бяхме избързали да наравим всички ваксини на „Пфайзер, нямаше да сме на това място в ЕС. Щяхме да сме в позицията на Италия, която в момента няма достатъчно ваксини, за да ваксинира ваксиниралите се лица с първата доза.

Председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов обясни, че няма забавяне по отношение на ваксинирането у нас и в момента, в който се получат новите дози, те се разпределят.

Предстои още 2-3 фирми да получат разрешение и веднага ще се създаде организация за приемането и поставяне им. „ Работи се по изграждането на мобилните центрове, има и мотивацията с 10 лв. на екип са поставена доза”, каза проф. Гигов

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички