Проф. Петров: Идва нов конфликт в здравето

Справедливи искания и справедлива кауза са на път да се изродят в един несъществуващ конфликт, който не е в услуга на никого, коментира професорът

Проф. Петров: Идва нов конфликт в здравето | StandartNews.com

„Справедливи искания и справедлива кауза са на път да се изродят в един несъществуващ конфликт, който не е в услуга на никого”. Така проф. д-р Иво Петров коментира пред NOVA напрежението между протестиращите медицински сестри и лекарите.

„Една не малка част от колегите преди да станат лекари са били медицински сестри, включително и аз. Ние не сме от двете страни на бариерата, това е изкуствено създадено”, заяви проф. Петров. „Каузата е справедлива, но се изказват и парадоксални искания, които са неосъществими”.

Според него „демонизирането на лошите лекари, които взимат много пари, е абсурд”.

„Ако се върви по посока на конфронтация между различните участници в здравеопазния процес, няма да ни е трудно да организираме една група във Фейсбук и да имаме палатков лагер на младите лекари, което би било доста негативен момент. Младите лекари в момента взимат доста ниски заплати. А ние им дължим нашето бъдеще. Бъдещето на здравеопазването се крепи на младите лекари”, смята проф. д-р Петров.

„Не трябва да се демонизира цялата система и да се казва – лекарите крадат”, заяви той. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай