Проф. Начев с препоръка към сърдечно болните

Доста хора се страхуват да ходят на профилактични прегледи, каза кардиологът

Проф. Начев с препоръка към сърдечно болните | StandartNews.com

"Тези, които имат сърдечни проблеми, най-много трябва да се ваксинират. Доказано е, че ковид вирусът уврежда сърцето, директно и индиректно". Това заяви пред БНТ директорът на Университетската болница "Света Екатерина" и един от най-добрите кардиохирурзи у нас проф. Генчо Начев

По думите му доста хора със сърдечно-съдови заболявания се страхуват да ходят на профилактични прегледи покрай коронавируса. Това не е лошо, ако те наистина нямат нужда, но от друга страна е опасно, ако имат нужда и от страх не отиват в болници.

"Аз мисля, че болничното здравеопазване е под контрол, независимо от напрежението, защото броят на свободните легла е много малък и в момента, в който се освободи легло, веднага се запълва. Като общество не знам колко сме под контрол, защото мисля, че дисциплината на нашето общество не е на нивото, на което трябва да бъде", заяви той.

Болниците и лекарите са за това да дават помощ на всеки, който се нуждае, каза още проф. Начев. Отделени са легла за пациенти с отложена спешност, при които забавяне с два-три дни може да доведе до смъртни случаи. Всяко лечебно заведение си прави сметката така, че да не останат хора без достъп до здравни грижи.

"Мениджмънтът на всяка болница може да прецени доколко могат да чакат и доколко са планови наистина, защото плановият пациент днес може да се окаже с отложена спешност утре или дори да стане спешен пациент. Трябва да се преценява всеки случай и смисълът на тази заповед не е да забрани приема на пациенти, които имат нужда от лечение", обясни кардиологът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай