Проф. Габровски каза защо не бива да се самолекуваме

Само лекари могат да пишат рецепти, категоричен е той

Проф. Габровски каза защо не бива да се самолекуваме | StandartNews.com

Самолечението е опасно, не го правете. Това призова зам.-председателят на Българския лекарски съюз проф. Николай Габровски в "Офанзива с Любо Огнянов" по Канал 3.

Крайно неразумно е самолечението. Изкушава да си поставиш сам диагноза през интернет, но това е може да е опасно.Лекарят учи десетилетия, за да бъде квалифициран. 10 минути в интернет не компенсират това познание, каза проф. Габровски. Той припомни, че лекарят преценява и назначава лечението и призна, че сега има по-голям брой заразени медици, но все още се справяме добре.

Неврохирургът отбеляза, че приоритет в болничното лечение е COVID и това ще доведе до някои проблеми. Особено проблемни са пациентите с хронични заболявания. Той е убеден, че хората ще се отнесат по-отговорно за собственосто си здраве. Потоците са отделени. В отделенията има много висока дисциплина и хората не трябва да чакат последния момент.

Той беше категоричен, че електронната рецепта ще влезе в сила и е въпрос е на седмици. В аптеката трябва да се отива с рецепта. По повод призива на аптекарите те да пишат рецептите проф. Габровски обясни, че БЛС е убеден, че само лекар може да назначава лечение, на фармацевтите това не им е работа. Габровски предложи да се открият отново 24 часовите обслужвания в аптеките, а медикаментите без рецепта, да се продават и извън аптека - в магазин, вендинг и др. "Това са две неща, които биха облекчили много ситуацията. Дефицит на лекарства няма. Панацея също няма." , категоричен бе неврохирургът.

"Навсякъде по света е доказано, че маските помагат за контрол на разпространението. Трябва да излезем от това заедно. Тук режимът е либерален, просто трябва да се спазват правилата."  

Проф. Габровски смята, че не е правилно хора без симптоми да си правят изследване. "Показахме, че системата ни на здравеопазване може да реагира адекватно в много кратко време. Имаме ново разделение на типовете болници - отговорни и организирани и останалите болници.". Според него голяма част от съсловието се е справило по много достоен начин, но не иска да коментира лекари, които отказват да спазват Хипократовата клетва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай