Неделя,

Проф. Габровски каза защо не бива да се самолекуваме

От: СТАНДАРТ -
108
Проф. Габровски каза защо не бива да се самолекуваме
A
A
A

Самолечението е опасно, не го правете. Това призова зам.-председателят на Българския лекарски съюз проф. Николай Габровски в "Офанзива с Любо Огнянов" по Канал 3.

Крайно неразумно е самолечението. Изкушава да си поставиш сам диагноза през интернет, но това е може да е опасно.Лекарят учи десетилетия, за да бъде квалифициран. 10 минути в интернет не компенсират това познание, каза проф. Габровски. Той припомни, че лекарят преценява и назначава лечението и призна, че сега има по-голям брой заразени медици, но все още се справяме добре.

Неврохирургът отбеляза, че приоритет в болничното лечение е COVID и това ще доведе до някои проблеми. Особено проблемни са пациентите с хронични заболявания. Той е убеден, че хората ще се отнесат по-отговорно за собственосто си здраве. Потоците са отделени. В отделенията има много висока дисциплина и хората не трябва да чакат последния момент.

Той беше категоричен, че електронната рецепта ще влезе в сила и е въпрос е на седмици. В аптеката трябва да се отива с рецепта. По повод призива на аптекарите те да пишат рецептите проф. Габровски обясни, че БЛС е убеден, че само лекар може да назначава лечение, на фармацевтите това не им е работа. Габровски предложи да се открият отново 24 часовите обслужвания в аптеките, а медикаментите без рецепта, да се продават и извън аптека - в магазин, вендинг и др. "Това са две неща, които биха облекчили много ситуацията. Дефицит на лекарства няма. Панацея също няма." , категоричен бе неврохирургът.

"Навсякъде по света е доказано, че маските помагат за контрол на разпространението. Трябва да излезем от това заедно. Тук режимът е либерален, просто трябва да се спазват правилата."  

Проф. Габровски смята, че не е правилно хора без симптоми да си правят изследване. "Показахме, че системата ни на здравеопазване може да реагира адекватно в много кратко време. Имаме ново разделение на типовете болници - отговорни и организирани и останалите болници.". Според него голяма част от съсловието се е справило по много достоен начин, но не иска да коментира лекари, които отказват да спазват Хипократовата клетва.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички