Проф. Чорбанов с коментар за новата Ковид вълна

Според него не бива да бъде всявана паника в обществото

Проф. Чорбанов с коментар за новата Ковид вълна | StandartNews.com

Проф. Андрей Чорбанов говори в предаването "Въпросите" на TV1 по повод започналата нова вълна на коронавируса. "Как изведнъж скочи броят на тестовете? Никой не ходи да си прави тест, изключвайки например 500 човека, които ще страдат от някакви опасения. Тестовете се правиха преди най-вече заради пътуванията, защото хората биваха ограничавани с пътуванията. Беше задължително условие и те тогава правиха тест. До колкото зная днес задължителния тест е при постъпване в болница, при хоспитализиране, за да се знае пълния статус на пациента.

Но изведнъж толкова голям и рязък скок на тестове нямам представа от къде се появи", каза проф. Андрей Чорбанов.

Той каза още, че еволюцията на коронавируса е такава, че с времето той става много по-заразен, но много по-леко се кара от заразените пациенти. "Има хора с придружаващи заболявания, има хора много възрастни, за които всеки вирус независимо какъв тип е  - дали ще бъде задължително коронавирус или ще бъде някоя инфлуенца, или какъвто и да е причиняващ грипоподобен симптом, този вирус може да бъде фатален. Затова хората, които имат проблеми със здравето трябва да бъдат особено внимателни", каза още професорът. 

По думите му поставянето на предпазни маски, при толкова заразен вариант, ще окажат каквото и да е влияние. "Увеличението на случаите не бива да бъде повод за паник атаки и не трябва да бде причина да се всява този страх и ужас", каза още проф. Чорбанов. 

По отношение на маймунската шарка той цитира държавния здравен испектор, който казва, че за голямата част от заразените с този вид шарка са мъже, които определят семе си като мъже правещи секс с други мъже. По думите му маймунската шарка се разпротранява при много близък, интимен, контакт. "Изключително трудно е заразяването с нея", каза още той. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай