Събота,

По-голяма доза от ваксината вреди на здравето

От: Мартина Суботинова -
По-голяма доза от ваксината вреди на здравето
A
A
A

Управлението за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA, US Food and Drug Administration) не подкрепи промяната в дозите на ваксините срещу Covid-19 и заяви, че е "преждевременно" самите дози и интервалите за поставянето им да бъдат коригирани, съобщава БТА, като цитира АП и Ройтерс.

Подобни промени не са подкрепени от научни данни, заявиха от FDA и подчертаха, че това може да навреди на общественото здраве.

От регулаторния орган подчертаха, че следят внимателно дискусиите и съобщенията за намаляване на дозите, в някои случаи дори наполовина, за увеличаване на интервала между тях или използването на два препарата за един човек с цел да бъдат имунизирани повече хора.

Макар и разглеждането на тези въпроси да е основателно, "предлагането на промени в разрешените от FDA дози или имунизационни графици е преждевременно и не се основава солидно на налични данни", пише в изявлението:

"Без съществуването на данни в подкрепа на такива промени в използването на ваксините, създаваме значим риск да поставим общественото здраве в риск".

Компаниите "Пфайзер" и Бионтех", както и "Модерна" получиха одобрение ваксините им да бъдат използвани в извънреден режим. Наличните данни са за използване на определените дози от препаратите през посоченото в спецификациите време, напомниха от FDA:

"За ваксината на "Пфайзер/Бионтех" интервалът е 21 дни между първата и втората доза. За ваксината на "Модерна" той е 28 дни".

Британското правителство миналата седмица заяви, че би могло по изключение хората да получат втора доза от сходна ваксина при липса на наличност, а и предвиди по-дълъг период за поставяне на втората доза - до 12 седмици, като се позова на непубликувани данни за ваксината на "АстраЗенека". В никое от изпитанията на известните експериментални ваксини обаче не е предвиден такъв период, отбелязва БТА.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички