Четвъртък,

Обсъждайте ваксината с личния лекар

От: Редактор -
Обсъждайте ваксината с личния лекар
A
A
A

При липса на специфично и ефективно лекарство срещу коронавирусната инфекция, с каквото съвременната медицина не разполага, освен стриктното спазване на противоепидемичните мерки, единствената възможност е ваксината.

Това се казва в становище на Българската академия на науките (БАН) относно предстоящата ваксинационна кампания срещу COVID-19.

"Що се касае до ефективността на ваксините и характера на имунитета, който създават и неговата продължителност, ще може да дадем задоволителен отговор не по-рано от една година от началото на приложението им, когато ще имаме достатъчно убедителни научни данни, в резултат на проследяването на стотици хиляди имунизирани.

Според тях, "една ваксина, която е безвредна и има ефективност поне 50 - 60 % (т.е. създава имунитет в такъв процент от имунизираните) ще изиграе огромна роля за ограничаване на инфекцията".

Учените твърдят, че колективен имунитет към коронавируса се създава много бавно и практически ще бъде трудно да се постигне по естествен път и е свързано и с големи етични и морални предизвикателства.

В нормални условия една ваксина се разработва за 3-5 и повече години, пишат учените, но ситуацията позволява ускорено внедряване на ваксините, при спазване на всички изисквания за добре доказана безвредност, се казва в становището.

"Ваксините трябва да отговарят на добре установените високи световни стандарти", пишат учените.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички