Обсъждайте ваксината с личния лекар

Това съветват учени от БАН

Обсъждайте ваксината с личния лекар | StandartNews.com

При липса на специфично и ефективно лекарство срещу коронавирусната инфекция, с каквото съвременната медицина не разполага, освен стриктното спазване на противоепидемичните мерки, единствената възможност е ваксината.

Това се казва в становище на Българската академия на науките (БАН) относно предстоящата ваксинационна кампания срещу COVID-19.

"Що се касае до ефективността на ваксините и характера на имунитета, който създават и неговата продължителност, ще може да дадем задоволителен отговор не по-рано от една година от началото на приложението им, когато ще имаме достатъчно убедителни научни данни, в резултат на проследяването на стотици хиляди имунизирани.

Според тях, "една ваксина, която е безвредна и има ефективност поне 50 - 60 % (т.е. създава имунитет в такъв процент от имунизираните) ще изиграе огромна роля за ограничаване на инфекцията".

Учените твърдят, че колективен имунитет към коронавируса се създава много бавно и практически ще бъде трудно да се постигне по естествен път и е свързано и с големи етични и морални предизвикателства.

В нормални условия една ваксина се разработва за 3-5 и повече години, пишат учените, но ситуацията позволява ускорено внедряване на ваксините, при спазване на всички изисквания за добре доказана безвредност, се казва в становището.

"Ваксините трябва да отговарят на добре установените високи световни стандарти", пишат учените.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай