Нов скандал! Колко пари е прибирал проф. Генчо Начев

Специална пресконференция по този казус

Нов скандал! Колко пари е прибирал проф. Генчо Начев | StandartNews.com

Скандално! 85,3 на сто от всички възнаграждения в болница "Св. Екатерина", сключени по граждански договори в периода 1 януари 2019 г. - 30 април 2022 г., са били за изпълнителния директор на лечебното заведение проф. Генчо Начев.

В парична стойност това са 952 570 лв

Това отчетоха днес от Министерството на здравеопазването на пресконференция, посветена на състоянието на лечебните заведения в страната. 

Оттам уточниха, че никой не поставя под съмнение професионалните качества на проф. Начев, а, че тези граждански договори на практика имали характеристиката на трудови, били гласувани освен това от Съвета на директорите, чийто член е и изпълнителният директор - някои от тях даже и със задна дата.

Има нарушения и на Закона за лечебните заведения, и на Закона за публичните предприятия, посочи д-р Васил Пандов, началник на кабинета на здравния министър, както и председател на Надзорния съвет на НЗОК. Така месечно са получавани по 22 хил. лв. средно по граждански договор, изчисли той.

"Проблемът за корупцията в здравеопазването е особено чувствителен. Всеки е готов на компромиси за здраве. Тази сфера допринася за нарушеното ни чувство за справедливост", отбеляза Пандов във встъплението си, като посочи, че тази година за здравеопазване са предвидени 7 млрд. лв.

В 7 от тях, където има силно влошени финансови показатели, има оздравителни планове, в "Пирогов" и в "Александровска" има назначени прокуристи.

В някои от лечебните заведения още продължават проверките, каза здравната министърка Асена Сербезова и затова те нямат да бъдат коментирани.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай