Не е важно да бием, а да победим убедително

Не е важно да бием, а да победим убедително  | StandartNews.com

Заварих дългове от 20 млн. лева през 2011 г. и празни сметки

Шампионите ни по волейбол вече ще играят в модерна спортна зала

Стартираме амбициозен проект за туристическа зона

Ще отделим повече финансиране за селата и крайните квартали

Инж. Методи Чимев (ГЕРБ) е кмет на община Дупница от 2011 г. и кандидат за втори мандат. На първия тур на 25 октомври спечели 40,31 процента от гласовете на дупничани срещу 19,58 на сто за независимия Иван Ибришимов, който е подкрепен от БСП. В неделя двамата са на балотаж. През първия си мандат екипът на инж. Чимев успя да изплати над 15 милиона лева наследени задължения и да реализира успешно 31 европейски проекта на обща стойност над 43 милиона лева.

- Г-н Чимев, допреди няколко години Дупница попадаше в медиите основно благодарение на криминалните хроники. Каква е ситуацията сега?
- Не пожелавам на никой кмет на българска община да заварва това, което аз заварих през ноември 2011 г. Дори не искам да си спомням за тогавашната ситуация - просрочени задължения за над 11,6 милиона лева и общ дълг от над 20 милиона. Заплатите на учителите не бяха плащани от месеци, само по това перо задълженията бяха над 1,5 милиона лева. Банковите сметки, по които се превеждаха сумите за изпълнението на европейски проекти, бяха изпразнени и похарчени неизвестно за какво. Уличното осветление и телефоните на общината бяха отрязани. Целият градски център беше разкопан, а строителната фирма си беше вдигнала техниката. С една дума - кошмар. Днес нещата са коренно различни и това се забелязва не само от дупничани, но и гостите на града, които виждат един напълно различен град.
- Какъв град е Дупница днес?
- Днес Дупница е един напълно нормален български град със своите проблеми и своите постижения. Смело мога да кажа, че негативният имидж, за който ме питахте, вече е безвъзвратно в миналото. Общината се развива най-вече благодарение на успешното реализиране на проекти с европейско финансиране. Променихме коренно жизнената среда в един огромен периметър, подменихме изцяло уличното осветление с енергоспестяващо, санирахме и извършихме вътрешни ремонти на почти всички училища и детски градини, но също и на градския театър, който за първи път от десетилетия е достъпен целогодишно. Изградихме 150 нови общински жилища, тотално реконструирахме спортната зала, благодарение на което гордостта на Дупница - волейболният ни клуб, вече ще играе срещите си от Шампионската лига в града ни, а не в Сливница или Самоков, както беше досега. Десетки успешни социални проекти осигуриха трайна или субсидирана заетост на стотици хора, поддържаме две обществени трапезарии. Постигнахме наистина много и това се оценява от хората. Показват го и резултатите от изборите.
- Ще успеете ли да задържите темпото в случай че бъдете избран за втори мандат?
- Убеден съм, че не просто ще го задържим, но и ще постигнем много повече от това, което направихме дотук. Това не е гол оптимизъм, а ясна перспектива, формирана от гарантирано финансиране за редица важни проекти. По оперативна програма "Региони в растеж 2014 - 2020 г." имаме осигурен минимум близо 19 милиона лева, което като размер е повече в сравнение с немалко областни градове, включително и от центъра на нашата област - Кюстендил. Това е признание за добрата работа, която екипът ми извърши, а също така и ясен показател, че Дупница все по-успешно се утвърждава като един от най-важните и бързо развиващи се градове в Югозапада. С предвидените по програмата средства ние ще обновим жизнената среда в най-големия дупнишки квартал - жк "Бистрица", а също така в жк "Елица" и околните квартали. Ще реконструираме сградата на Младежкия дом, така че тя да се превърне в един от най-модерните младежки и културни средища в Югозападна България. Проектите, които ще бъдат изпълнени, са много, трудно е да се изредят в няколко реда. Но не разчитаме само на програма "Региони в растеж", тя ще подсигури само малка част от инвестиционните ни намерения. Лично за мен много важна е реконструкцията на стадион "Бончук", която ще осъществим със средства от програмата за трансгранично сътрудничество. Защото, сигурен съм, футболният отбор на "Марек" има бъдеще и при последователна политика може скоро пак да жъне успехи в горните дивизии.
- Наскоро в централните медии се появи новината, че имате интересен проект за туристическа и ски зона Дупница. Бихте ли споделили нещо повече за него?
- Този проект не е самоцел, а част от програмата ни за втория мандат, чиято основна цел е да реализираме проекти, които коренно биха променили социалноикономическото положение в Дупница и биха осигурили нови качествени работни места. Прединвестиционното проучване, върху което екип от специалисти работи в продължение на две години показа, че Дупница има изключителен потенциал за развитие на туризма. Говорим не само за ски туризъм в нашия дял на Рила, но и за еко-, поклоннически, вело-, пешеходен туризъм. Министерството на туризма и Министерството на регионалното развитие и благоустройството подкрепят този наш план и ние се надяваме още в близките месеци да се започне с подготовката на работния проект за туристическата зона.
- Има ли неща, които не успяхте да постигнете през четирите години на мандата Ви?
- За съжаление Дупница е сред общините, които не са допустими бенефициенти по Програмата за развитие на селските райони. Това силно ограничи възможностите ни да направим повече за благоустройството на селата ни. А те не са малко - 16. Това е най-големият ни проблем. Сега има светлина в тунела. Присъединихме се към местната инициативна група на съседната община Бобов дол и по този начин отворихме вратичката европейски пари да влязат и в нашите села. Освен това финансовото състояние на общината вече е в пъти по-добро в сравнение с 2011 г. Занапред ще можем да отделяме повече средства както за селата, така и за по-крайните квартали, така че диспропорциите, които сега са очевидни, да бъдат преодолени.
- Резултатите за Общински съвет в Дупница вече са ясни - ГЕРБ печели убедително, но няма да има мнозинство. Това няма ли да бъде проблем за амбициозната ви програма?
- От общо 33 общински съветници ГЕРБ ще има 12. За съжаление огромният брой недействителни бюлетини ни лишиха от 2, дори 3 места в съвета. Но аз не мисля, че това е непреодолим проблем. В Дупница ние работим чудесно с местната структура на Реформаторския блок, както и с БДЦ, така че виждам работещо и отговорно мнозинство в Общинския съвет, което ще подкрепя всички позитивни идеи. Към него, разбира се, ще могат да се присъединят двамата представители на Единна народна партия, както и всеки друг, който иска да подкрепи по-доброто бъдеще на Дупница. Не става въпрос за безпринципни коалиции, а за обединение на база програми и идеи.
- Какви са очакванията Ви за балотажа?
- Разликата между мен и опонента ми е изключително голяма, повече от двойна. Но аз искам да призова всички дупничани, които оценяват промяната, която със взаимни усилия извършихме през последните четири години, да не се успокояват. За мен е важно не просто да победим, а да победим изключително убедително. Само така ще имаме ясен мандат да пристъпим към осъществяването сериозните проекти, които коренно и безвъзвратно ще променят облика на общината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай