Може ли храната да бъде лекарство?

Тази концепция съществува от векове, но има и своите недостатъци

Може ли храната да бъде лекарство? | StandartNews.com
  • Тази концепция съществува от векове, но има и своите недостатъци

 

Храната като лекарство e концепция, която съществува от векове като крайъгълен камък на здравето за много култури по света. Въпреки това ролята на хранителните навици в превенцията и менажирането на заболяванията, сравнена с конвенционалната медицина, все още е обект на задълбочени проучвания.

Фактът, че храната може да повлияе на здравето на човека, е доказан, подкрепен от изследвания, посочващи, че тези, които имат достъп до качествени продукти, са по-склонни да имат силна имунна система, по-нисък риск от диабет и сърдечно-съдови заболявания, както и живеят по-дълго.

Причините за това са безброй и много комплексни. Някои изследвания показват, че храненето, богато на добавени захари, наситено с трансмазнини и излишък на натрий, може да предизвика хронични възпаления. То е основен рисков фактор за развитието на сърдечни заболявания, диабет тип 2, стомашно-чревни проблеми и други хронични болести.

Приемането на схващането, че храната може да бъде лек, е практика, изградена върху разбирането, че тя и диетатът играят важна роля за възникването на някои заболявания. Тази концепция приоритизира хранителните навици на човека с цел предотвратяване, намаляване на симптомите или контролиране на дадено болестно състояние. Фокусира се върху повишената консумация на разнообразие от натурално и  минимално преработени храни на растителна основа и ограничен прием на силно преработени такива, богати на добавена захар, мазнини, сол и т.н.

Храни, за които се твърди, че имат лечебни свойства, често поради високи нива на конкретен микроелемент или биомолекула - понякога наричани функционални храни,  са от особен интерес за хората, които смятат храната за лекарство. Те включват разнообразие от билки и подправки, бобови растения, ядки, семена, пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци. Ето защо много често конвенционалната медицина препоръчва и промени в начина на живот като част от лечението на някои състояния.

Ползи

Увеличаването на диетичните фибри понижава нивата на кръвната захар при хора в преддиабетно състояние или с диабет, както и намалява увреждането на нервите и кръвоносните съдове, свързано с високите нива на глюкозата.

Промените и подобряването на качеството на хранителните навици също така намаляват симптомите на заболявания, свързани със стомашно-чревния тракт и като цяло подобряват качеството на живот.

Например средиземноморското хранене, според проучване, спомага за редуциране на болката, умората и дискомфорта при хора с кожни и ставни проблеми.

Хроничните диагнози се повлияват изключително положително от промяната в менюто. Подбирането на подходящо такова може да намали обострянето на клинката им, както и да ги поддържа в ремисия.

Недостатъци

Промяната на хранителните навици към по-добро не следва да се счита за универсален лек.

Развитието на хроничните заболявания може да се дължи на причини, които не са свързани с храненето, като генетични и автоимунни процеси, прекомерно излагане на токсини и т.н., които не биха могли да бъдат терапевтирани само с промяна на съдържанието в чинията. Ето защо не следва да се използва като самостоятелно лечение, а по-скоро като допълнение към подходящата терапия.

Важно е да се обмисли как храните взаимодействат с лекарствата, тъй като определени продукти могат да засилят или отслабят ефекта им спрямо организма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай