Made in BG. Могат ли да се фалшифицират антитела

Протекцията обаче при ваксинираните е много по-висока

Made in BG. Могат ли да се фалшифицират антитела | StandartNews.com

Тестовете за антитела могат да се фалшифицират много по-лесно от другите изследвания. Това заяви проф. Георги Момеков от Катедрата по фармакология, фармакотерапия и токсикология в МУ пред Нова телевизия.

Наистина има много хора, които са изкарали болестта на крак и имат антитела.  Протекцията обаче при ваксинираните е много по-висока, отколкото при тези, които са изкарали вируса", обясни специалистът.

„Сега берем плодовете на тези няколко седмици, в които имахме нарастващ брой случаи. Когато си на първо място по смъртност, трябва да има брутални мерки, ако се цени човешкият живот.

Или не правим нищо и стигаме до подобни черни рекорди, или се опитваме като общество да се хванем за ръце и да минем през това нещо заедно”, каза още професорът.

Към момента се предлагат два вида тестове за определяне на антителата срещу SARS-CoV-2. Единият показва само дали те въобще са налични, докато другият изследва и тяхната ефективност.

Тялото започва да произвежда IgG антитела едва няколко дни след инфекцията. Следователно, тестът, който проверява за този тип антитела, не бива да се прави преди да са изминали поне две седмици от заразата.

Оказва се обаче, че не всеки преборил коронавируса образува антитела.

Всичко е много индивидуално. Що се отнася до имунитета и колко е дълготраен и дали е обусловен само от антитела, не, при вирусните инфекции той се обуславя от клетъчния аспект на имунната система.По-ниски антитела може да има при безсимптомно или при по-леко боледуване, смятат още специалистите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай