Слънчева алергия! Как да се предпазим

Реакцията се проявява от минути до дни

Слънчева алергия! Как да се предпазим | StandartNews.com
  • Реакцията се проявява от минути до дни

Д-р Шасине Вели Алерголог, Токсиколог

Д-р Шасине Вели е специалист алерголог с над 14 години медицински опит и професионални и научни интереси в сферата на диагностиката и лечението на алергични ринити и риноконюнктивити, бронихиална астма, уртикария, инсeкт алергия и медикаментозната свръхчувствителност. Член е на Български лекарски съюз, Световна алергологична организация, Европейска академия по алергология и клинична имунология, Българско дружество по алергология и Българско дружество по токсикология. 

Слънчевите алергии са много разпространени, особено през първите топли месеци. Това е общото наименование, с което се означава група от заболявания, провокирани от общ фактор - слънчевите лъчи. 

Най-често срещаният вид слънчева алергия е полиморфната светлинна ерупция, която се среща при около 20% от населението. Но към  групата на слънчевите алергии спадат още слънчева уртикария, фотоалергичният и фототоксичният дерматит, генетични фотодерматози, актинично пруриго и др. 

Причините за появата на слънчевите алергии не са изяснени, но се предполага, че основният фактор е генетичната предразположеност. Известно е, че хората със светла кожа, нежният пол и тези с история на полиморфна светлинна ерупция в семейството, са с по-висок риск от алергии в резултат от слънцеизлагане. Допълнително някои лекарства като антибиотици, психотропни, антидиабетни, диуретици, антимикотици и др., също могат да обострят чувствителността към слънчевите лъчи 

Първите признаци на алергичната реакция могат да се проявят до минути след контакта със слънчевите лъчи. Такава реакция е характерна за рядко срещаната слънчевата уртикария. Тя представлява имунологична реакция, при която се появява уртикариален обрив (като от коприва), съпроводен от сърбеж и парене. Обикновено са засегнати фотоекспониранатите части на кожата, и преминава бързо  (от минути до няколко часа). 

Симптомите на най-разпростаненената форма на слънчева алергия - полиморфна светлинна ерупция варират от лек, неравен обрив, зачервяване на кожата и ситни мехури, съпроводени от сърбеж. Обикновено симптомите се проявяват ден или два след излагане на слънце и се появяват всяка година, когато кожата за пръв път се изложи на силно слънце. Обривът обикновено се изчиства в рамките на седмица, ако няма престой на слънце, но ако излагането продължи, симптомите могат да се влошат.

Фотоалергичните и фототоксичните реакции на кожата се появяват при излагане на слънце след предварително нанесени различни химични вещества. В този случай обривите се появяват върху третираните кожни участъци, а тези, върху които не е нанасяно съответното вещество остават незасегнати. Различните съставки в козметичните продукти като парабени или парфюмни могат да индуцират локална алергична реакция. Много медикаментите, нанесени върху кожата като локални антибиотици, нестероидни противовъзпалителни средства също крият висок потенциал. 

Но как можем да сведем до минимум слънчевите алергии? Те могат да бъдат предотвратени или симптомите да бъдат намалени чрез внимателна защита като: ограничаване излагането на слънце, избягването на часовете, когато то е най-силно, подходящо облекло и използване на слънцезащитен продукт. 

Специфичното лечение се предписва от лекар и зависи от вида на алергията. При полиморфната светлинна ерупция  се прилагат антихистамини, кортикостероиди, локални стероидни кремове. При фототоксичните и фотоалергичните реакции първо трябва да бъде открит и премахнат фотосенсибилизиращият агент. За намаляване на интензивността на оплакванията могат да се прилагат локални стероидни кремове и охлаждащи компреси. При соларната уртикария се предписват антихистамини. Тя за разлика от друдите видове слънчеви алергии, понякога протича тежко и изисква продължително лечение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай