Лоши новини за личните лекари, пациентите са в беда

Общопрактикуващите лекари са изправени пред много проблеми и се отказват

Лоши новини за личните лекари, пациентите са в беда | StandartNews.com

По-малко от 4000 са общопрактикуващите лекари в България, като средната им възраст е около 60 години. Това съобщи в интервю за БТА председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) доц. Любомир Киров.

На 8 март от сдружението изпратиха писмо до служебния министър на здравеопазването Асен Меджидиев, във връзка със запитвания от страна на новозавършили медици, желаещи да специализират Обща медицина и проблеми, с които се сблъскват. "На фона на голямата средна възраст на преобладаващата част на нашата професионална група и очертаващия се в съвсем близко време сериозен недостиг на общопрактикуващи лекари, е удачно по всякакъв начин да подобрим и улесним достъпа на желаещите колеги до съответната информация", се посочва в писмото на НСОПЛБ.

Доц. Любомир Киров заяви, че има желание от страна на младите специалисти да станат общопрактикуващи лекари. „Може би не са толкова много, колкото ни се иска, но има“, добави той. Според него има още какво да се направи, за да стане Общата медицина по-привлекателна специалност. От една страна - разрешаване и въвеждане в употреба на нашите практики на допълнителни методи за диагностика и възможности за лечение и от друга страна - значително подобряване на финансирането и правилата на работа. Самият начин на специализиране на Обща медицина също се нуждае от подобрение, посочи доц. Киров.

Сред проблемите, пред които са изправени общопрактикуващите лекари, той изтъкна агресивните пациенти, ниското заплащане и работата с прекалено много документи.

„Работата с хартиите е изтощителна и то в световен мащаб, не само у нас. В България обаче сме уникални, защото електронизацията не премахна хартиезацията и това е защото институциите гледат на лекарите и нашите сътрудници като на възможни нарушители на закона, а не като на партньори. Втора причина - администрацията не желае да си наруши създадения с години комфорт. Защото дигитализацията изисква и по-нови умения, и внимание, и други неща“, коментира Киров.

По думите му средствата, които се заделят като бюджет за първичната помощ са пет пъти по-малко от средните за Европейския съюз. „Ако разделите целия бюджет за първична извънболнична помощ на броя регистрирани и извършени от нас прегледи, ще получите цена от 12 лв. за лекарски преглед“, заяви председателят на НСОПЛБ.

Доц. Любомир Киров заяви, че първото проучване за разпространението на „синдрома на прегарянето“ сред медиците у нас, проведено през 2007-2008 г., е показало, че 74% от общопрактикуващите лекари изпитват средна и висока степен на „бърнаут“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай