Кунчев отговори на майките за тестовете на децата

Ако децата бяха големият приносител на зараза, щеше да има по 10 000 болни на ден, каза Вълчев

Кунчев отговори на майките за тестовете на децата | StandartNews.com

„Тестването на ученици е доброволен акт. Ако един родител иска да получи информация, може да попита за всичко. Ако не иска, пише в декларацията „не” и точка по въпроса. Няма да има никакви последици за него и за ученика”. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на редовния брифинг на щаба. Той обясни защо се иска масово тестване на учениците.

ВИЖ ОЩЕ: Здравният министър: Почва третата вълна на вируса

„Прави се скрининг, за да хванем ранни случаи на заразени, да ги изведем от средата и да намалим риска от заразяването на другите ученици, учители и родители. Колкото по-рано се случи това, толкова по-малък е шансът да възникне епидемичен взрив”, посочи още той.

ВИЖ ОЩЕ: Родители разделени за връщането на големите в клас

По думите му към момента не е резонно да се правят тестове на учениците за наличие на антитела. „Идеята е да търсим реална полза от това изследване и пак казвам – решението е изцяло на родителите”, коментира Кунчев.

ВИЖ ОЩЕ: МОН каза със закъснение за бързите тестове. Вижте

Връщането на присъствените занятия за децата от предучилищен и начален училище етап е допринесло относително малко за нарастването на броя заразени, каза от своя страна министърът на образованието Красимир Вълчев.

„Вероятно са увеличили коефициента на разпространение, но, ако бяха най-големите преносители, щеше да има бум с по 10 000 среднодневно заразени“, подчерта той.

Вълчев призна, че всяко взаимодействие води до повече заразени и няма как 650 000 деца, които прекарват заедно часове наред в клас да нямат ефект върху епидемичната ситуация, но подчерта, че се търси максимална оптимизация. Желанието на МОН е за възможно най-много присъствени занятия, но при нужда винаги министерството може да се откаже от графика за връщане на учениците в клас, защото той не трябва да е самоцел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай