Събота,

Кунчев отговори на майките за тестовете на децата

От: СТАНДАРТ -
198
Кунчев отговори на майките за тестовете на децата
A
A
A

„Тестването на ученици е доброволен акт. Ако един родител иска да получи информация, може да попита за всичко. Ако не иска, пише в декларацията „не” и точка по въпроса. Няма да има никакви последици за него и за ученика”. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на редовния брифинг на щаба. Той обясни защо се иска масово тестване на учениците.

ВИЖ ОЩЕ: Здравният министър: Почва третата вълна на вируса

„Прави се скрининг, за да хванем ранни случаи на заразени, да ги изведем от средата и да намалим риска от заразяването на другите ученици, учители и родители. Колкото по-рано се случи това, толкова по-малък е шансът да възникне епидемичен взрив”, посочи още той.

ВИЖ ОЩЕ: Родители разделени за връщането на големите в клас

По думите му към момента не е резонно да се правят тестове на учениците за наличие на антитела. „Идеята е да търсим реална полза от това изследване и пак казвам – решението е изцяло на родителите”, коментира Кунчев.

ВИЖ ОЩЕ: МОН каза със закъснение за бързите тестове. Вижте

Връщането на присъствените занятия за децата от предучилищен и начален училище етап е допринесло относително малко за нарастването на броя заразени, каза от своя страна министърът на образованието Красимир Вълчев.

„Вероятно са увеличили коефициента на разпространение, но, ако бяха най-големите преносители, щеше да има бум с по 10 000 среднодневно заразени“, подчерта той.

Вълчев призна, че всяко взаимодействие води до повече заразени и няма как 650 000 деца, които прекарват заедно часове наред в клас да нямат ефект върху епидемичната ситуация, но подчерта, че се търси максимална оптимизация. Желанието на МОН е за възможно най-много присъствени занятия, но при нужда винаги министерството може да се откаже от графика за връщане на учениците в клас, защото той не трябва да е самоцел.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията