Когато слънцето убива!

Помнете - няма здравословен тен. И солариумът е опасен

Когато слънцето убива! | StandartNews.com

Доц. д-р Желязко Арабаджиев е специалист по медицинска онкология с повече от 15 години опит, началник на Клиниката по онкология в Аджибадем СитиКлиник УМБАЛ Токуда - София. Има специализации в Белгия, Израел, Италия, Австрия. Научните му интереси са в областта на рак на гърдата, на простатата, гинекологични и урогенитални тумори, имунотерапия. Председател е на Българското научно дружество по имуноонкология. Член е на авторитетни национални, европейски и американски научни дружества по онкология. Автор е на над 60 статии, публикации в български и международни списания. Носител е на призове и награди от съсловни и пациентски организации.

Всяка седмица доц. Арабаджиев  отговаря на въпросите на читателите на "Стандарт". Пишете ни на адрес: [email protected]

  • Меланомът възниква от мутацията на клетките, произвеждащи пигмент
  • Помнете - няма здравословен тен. И солариумът е опасен

През май Международната агенция за изследване на рака (IARC) отбелязва началото на Месеца за осведоменост за меланом (кожен рак), като подчертава тежестта на това силно предотвратимо заболяване.

IARC предупреждава за значително увеличение на случаите на меланом и смъртните случаи от това заболяване, които ще настъпят, ако отделни лица и националните правителства не предприемат действия за промяна в тази тенденция. Трябва да се напомни на хората, че

загорялата кожа е признак на увреждане

от слънцето - няма такова нещо като здравословен тен!

В няколко публикации през месец май ще представим информация за мерките за профилактика, ранната диагностика и видове лечение на кожния меланом.

Меланомът е агресивен вид рак на кожата (много рядко може да бъде от клетки на окото или дебелото черво). Най-ранният стадий на болестта се лекува хирургично и има добра прогноза, но при разпространение по тялото и вътрешните органи, мозъка, костите и др., се развива бързо и е труден за лечение. Меланомът възниква от клетките, произвеждащи пигмент наречени меланоцити, които мутират и започват да се делят неконтролируемо. Повечето пигментни клетки се развиват в кожата. Меланомите могат да се развият навсякъде по кожата, но определени зони са по-изложени на риск от други. При мъжете е най-вероятно да засегне гърдите и гърба. При жените

краката са най-често срещаното място

Други често срещани места на меланом включват лицето. Меланомът обаче може да се появи и в очите и други части на тялото, включително - в много редки случаи - в червата. Меланомът е сравнително рядък при хора с по-тъмна кожа.

През 2020 г. в световен мащаб са диагностицирани около 325 000 нови случая на меланом и около 57 000 души са починали от болестта. Учените IARC прогнозират, че в периода от 2020 до 2040 г. броят на новите случаи на кожен меланом ще се увеличи с повече от 50%, като ще надхвърли 500 000 годишно, а броят на смъртните случаи, причинени от меланом, ще се увеличи с повече от две трети, до почти 100 000 годишно.

Въпреки че случаите на меланом на кожата могат да бъдат избегнати с някой не толкова трудни за изпълнение действия, това заболяване все още е най-сериозният вид рак на кожата, представляващ приблизително една пета от ракови дерматологични заболявания. Цялостно разглеждан,

ракът на кожата е сред най-честите групи

ракови заболявания, диагностицирани в световен мащаб, с над 1,5 милиона нови случая, през 2020 г.

В повечето региони на света меланомът се среща по-често при мъжете, отколкото при жените. През 2020 г. най-високите нива на заболеваемост се наблюдават в Австралия и Нова Зеландия, следвана от Западна Европа, Северна Америка и Северна Европа. Меланомът продължава да е рядък в повечето страни в Африка и Азия. Въпреки че хората с по-светла кожа са изложени на по-висок риск, ракът на кожата засяга хора с всички типове кожа. Индивиди с по-тъмно типовете кожа могат да развият рак на кожата и раковите заболявания при тях често се откриват на по-късен етап, когато прогнозата е по-лоша.

Излагането на слънце също причинява бенки и лунички и в дългосрочен план причинява стареене на кожата. Ако кожата

остарява поради излагане на UV лъчи

тя ще се "удебели" и ще загуби еластичността си по-бързо; продължителното излагане на слънце може да доведе до поява на "възрастови петна", промени в цвета на кожата (депигментация - мед.термин за обезцветяване), бръчки, разширени кръвни капиляри в кожата и като най-сериозна увреда - рак на кожата.

Ограничаването на UV облъчването на хората - от естествени или изкуствени източници - е приоритет на здравните системи в света. Специално внимание върху профилактиката на кожен рак е обърнато в Европейският противораков план, където са посочени мерките за ограничаване на вредното UV облъчване.

  • Превантивните мерки включват някой лесни за изпълнение съвети като:

избягване на силна, пряка слънчева светлина, особено през летните месеци и между 11:00 и 15:00 часа;

носене слънчеви очила с ултравиолетова защита, широки дрехи с дълги ръкави и широкопола шапка;

използване на слънцезащитен крем със слънцезащита фактор (SPF) най-малко 15, който да се прилага редовно по време на престой на слънце, най-добре на всеки 2 часа.

Специално внимание се обръща на ползването на солариуми, като се препоръчва

категорично хората да избягват използването на солариуми

Според IARC рискът от кожен меланом се увеличава със 75%, когато използването на устройства за тен започва преди 30-годишна възраст. Солариумите са машини, предназначени да излъчват изкуствена ултравиолетова (UV) радиация. Това UV лъчение има същите вредни ефекти върху кожата като естествената слънчева светлина и тъй като това е ненужно излагане, трябва да се избягва по всяко време.

Нерядко хората провеждат няколко посещения на солариум като подготовка за предстояща слънчева почивка, но трябва да е ясно че загарът от солариум не осигурява по-добра основа за по-късно допълнително слънчево изгаряне и тен. Използването на солариуми за повишаване на нивото на витамин D в тялото също е ненужно, необосновано и не се препоръчва по никаква причина предвид описаните вече рискове за рак на кожата. Витамин D се произвежда много бързо в кожата при излагане на слънчева светлина; не е нужно да се търси допълнителна експозиция, за да поддържаме нивата на витамин D. През пролетта и лятото например, 10-15 мин. навън, на слънце по обяд,  всеки ден,  (с незащитени лице, ръце и крака) обикновено е достатъчно, за да се произведе достатъчно витамин D. В зимните месеци, когато слънчевото огряване е по-слабо и по-кратко, нивата на витамин D могат да бъдат поддържани с диета или допълнителен прием на хранителни добавки с витамин D.

В някой държави, предимно в Северна Европа, хората смятат, че използването на солариуми помага за лечение на зимна депресия предвид краткото слънчево огряване през тези месеци. Съчетанието от вредните UV лъчения на солариума и традиционно по-светлите типове кожа на тези народи

прави този подход доста необоснован и рисков

за възникване на кожен меланом. Затова в тези държави се предпочита светлолечение с ярка бяла (видима) светлина, а не с UV лъчи. Хората, които се нуждаят от медицинско UV лечение за определени заболявания, трябва да бъдат лекувани с такова под строг медицински контрол и в клинични условия. Понякога солариумите се предлагат за лечение на различни оплаквания и заболявания (например невродермит, акне, високо кръвно налягане) или за подобряване на имунните сили на организма, но това трябва да се провежда по лекарско наблюдение и строго дозирано.

В следващият брой очаквайте информация за методите за ранна диагностика и хирургично лечение на кожния меланом.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай