Кога идва ефектът от ваксинацията

Реално ще го очакваме напролет

Кога идва ефектът от ваксинацията | StandartNews.com

"Очаквам съществен ефект от ваксинационната кампания едва през второто тримесечие на 2021-ва година", каза пред БНР имунологът доц. Велизар Шиваров, началник на лабораторията по клинична имунологогия на болница „София Мед“, доцент в катедрата по генетика на Софийския университет.

Според имунолога, ако половината от населението на страната, което подлежи на ваксинация, се ваксинира - това ще бъде успех за кампанията. Той коментира, че 80% ваксинационно покритие не може да бъде постигнато, тъй като хората на възраст до 18 години не са предвидени за имунизация с ваксината против Covid-19.

"Не мога да си обясня настроенията в обществото срещу ваксината, но мага да кажа като лекар, който се занимава и с по-тежки заболявания, че при мен са идвали хора, които са готови на всичко, за да спечелят още няколко дни, месеци или година живот, готови да се подложат на всякакъв вид иновативна терапия. А нещо, което е доказано, че работи, преминало през много изпитания и се основава на повече от 150-годишен опит на човечеството, бива така отричано. Не го разбирам!", коментира доц. Шиваров.

По думите му ваксините са върхът на превантивната медицина, за която толкова много се говори.

"Ако част от предразсъдъците се водят от политически пристрастия, ето една ситуация, в която виждаме, че всички велики сили разработват и прилагат ваксина срещу това заболяване. Така че и от тази гледна точка не мога да си го обясня", добави той.

Имунологът подчерта, че и след боледуване от коронавирусна инфекция е добре да се постави ваксина, но от икономическа гледна точка е добре да се ползват ваксините за хора, които нямат защита, а ваксинирането на хора, изградили антитела след боледуването, да бъде, когато ваксините са по-широко достъпни:

"Ако част от предразсъдъците се водят от политически пристрастия, ето една ситуация, в която виждаме, че всички велики сили разработват и прилагат ваксина срещу това заболяване. Така че и от тази гледна точка не мога да си го обясня", добави той.

"След 3 или 4 месеца след прекарано заболяване е добре този човек да се ваксинира, защото титърът на антителата му ще спадне". 

Имунологът обясни, че отговорът след ваксина е по-различен от имунния отговор след преболедуване.

"Първите ваксинирани са от преди 6 месеца и има публикации, че титърът на антителата им е висок. При голяма част от ваксинираните хора образуването на имунен отговор е по-добър като качество - от гледна точка на имунологичната памет, отколкото този, който се получава след преболедуване. Има научни данни, че това е така".

По думите на доц. Шиваров трябва да бъдат осигурени възможно най-бързо достатъчно количество ваксини за хората, които имат нужда от тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай