Хипертонията често върви ръка за ръка със сънната апнея

Лечението на сънната апнея подобрява качеството на съня и се справя с високото кръвно

Хипертонията често върви ръка за ръка със сънната апнея | StandartNews.com
  • Лечението на сънната апнея подобрява не само качеството на съня, но помага да се справим с високото кръвно

Познатото нощно хъркане, 40-50 секунди без въздух, пулсът се ускорява до 120, нивото на кислород в кръвта спада наполовина, докато човек не прохърка, за да поеме въздух. И така десетки пъти на час, всяка нощ. Това, че хъркането пречи на околните да спят и се будите уморени, е най-малкото неудобство. Всички тези симптоми са сигнал за сериозен здравословен проблем, който не бива да се подценява, а състоянието е познато като сънна апнея. Сънната апнея и хипертонията все по-често вървят ръка за ръка и имат своите сериозни последствия, понякога дори фатални, предупреждава д-р Илия Крачунов, началник на Отделението по пулмология в МБАЛ ,Сърце и Мозък', Плевен. Той е един от малкото специалисти в Плевен, които се занимават с лечение на заболяването. За своя десетгодишен опит д-р Крачунов е помогнал на над 1500 пациенти с този здравословен проблем и на над 100 пациенти от началото на годината.

Д-р Крачунов, какво е значението на сънната апнея за здравето на хората?

Характерно за болестта е спиране на дишането за различно дълъг период по време на сън – това е т.нар. апнея. Причината за такива паузи може да е централен проблем (от страна на нервната система) или – както е по-често – „запушване“ (обструкция) на дихателните пътища. По време на обструкцията, дишането на пациента спира за 10 или повече секунди, а при много тежките форми се стига дори до цяла минута. По време на паузите до всички части на тялото, включително мозъка, за който е от критично значение, не достига кислород. Всяка апнея завършва с кратко събуждане, което пациентът не осъзнава и не си спомня впоследствие. 

Ако разпознахте тези симптоми при Вас или Вашите близки, е силно препоръчително да потърсите личния си лекар и да направите консултация с лекар специалист по медицина на съня.

В резултат на честите прекъсвания на съня пациентът се събужда уморен и недоспал, дори и след 10-часов сън. Също така редуването на периоди без кислород и с рязко навлизане на кислород създава предпоставки за нарушен метаболизъм, включващ и силно повишен апетит и забавяне на обмяната. В резултат на това се натрупва наднормено телесно тегло, което още повече влошава апнеята.

Дългосрочното неглижиране на симптомите има сериозни последствия – повишена честота на кардиологични заболявания като артериална хипертония, застойна сърдечна недостатъчност и стенокардия; мозъчносъдови заболявания; повишени стойности на кръвната захар и захарен диабет.

Професор Симова, казвате, че сънната апнея е интердисциплинарен проблем. Какви усложнения на болестта установяват кардиолозите?

Сънната апнея е заболяване, на което ние кардиолозите се научихме да обръщаме сериозно внимание, защото неразпозната и нелекувана сънна апнея може да доведе до сериозни кардиологични проблеми и защото има случаи, когато без да се лекува едновременно сънната апнея, сърдечното заболяване не може да бъде адекватно контролирано.

Нарушенията на съня при сънната апнея водят до активиране на симпатиковата нервна система, нарушаване на хормоналния баланс и развитие системно възпаление и оксидативен стрес, които увреждат кръвоносните съдове, включително тези на сърцето, с редица последици.

Пример за това е артериалната хипертония (високото кръвно налягане). Най-често причините за възникване на първична хипертония са наследствени фактори и начинът на живот. Състоянието може значително да се усложни и да се повлиява трудно от медикаменти при наличие на сънна апнея. Вторичната хипертония се дължи на друго състояние или заболяване, най-често именно сънната апнея. Така ако сънната апнея остане неразпозната и нелекувана, трудно можем да лекуваме и високото кръвно, което е свързано с много сериозни последствия като мозъчен инсулт, инфаркт на миокарда, бъбречна недостатъчност, увреждане на периферните съдове и др.

Друг пример за ефекта от сънната апнея при пациенти със сърдечна недостатъчност и запазена помпена функция на сърцето е, че то продължава да се съкращава и да изтласква кръв достатъчно мощно, но не може да се „отпусне“ или „разтегне“ напълно, така че да поеме адекватно количество кръв. Това състояние е особено трудно за лечение.

Д-р Крачунов, кои са предпоставките за развитие на заболяването?

На първо място това е затлъстяването, което в последните годни се превръща в пандемия. Всеки фактор, водещ до стесняване на част от гърлото (мезофанинкс), увеличава риска от сънна апнея. При затлъстяването излишната мастна тъкан притиска фаринкса и той лесно може да колабира. Предпоставки са и някои анатомични особености на лицето като малка или придърпана назад брадичка, големи сливици и увула. Сънната апнея се влошава след употребата на алкохол преди сън или при терапия с някои медикаменти (като антидепресанти). Разбира се, апнея може да се наблюдава и при слаби и млади хора, включително и при деца.

Кога трябва да потърсим лекар?

Сънната апнея е една от т.нар. „млади болести“ и по тази причина все още е доста подценявана и за нея се знае и мисли малко. Тя е изключително сериозно заболяване, което може да има тежки последици. Засяга по-често мъжете, отколкото жените и честотата му нараства с напредване на възрастта.

Едни от първите симптоми, които трябва да насочат вниманието на пациента за наличието на проблем, са описаното шумно хъркане, редуващо се с различно дълги дихателни паузи и последващо шумно изхъркване. Тъй като обикновено пациентът няма спомен за това, най-често проблемът се забелязва от близък, който спи в същата стая.

Непълноценният сън води до дневна сънливост, променливо настроение и раздразнителност. При монотонна дейност, като например шофирането, човек може неволно да заспи зад волана. Чести са и нощното уриниране и оплакванията от киселини. Спирането на дишането и опитът за вдишване водят до създаване на негативно налягане в гръдния кош, при което стомашните киселини лесно навлизат в хранопровода. Симптоми за болестта могат да бъдат и сутрешно главоболие, трудна концентрация през деня, трудно контролиране на високото кръвно налягане с медикаменти.

Има ли лечение?

Подобно на лечението на артериалната хипертония и захарния диабет, лечението на сънната апнея има за цел поддържането на болестта в нормални граници. При по-леките случаи лечението е свързано с промяна на начина на живот най-вече с цел загуба на наднорменото тегло – избягване на алкохол и успокоителни, особено преди сън. Това често се оказва трудна задача за повечето пациенти. Тези мерки са в основата и на лечението на тежката сънна апнея, но самостоятелно рядко за достатъчни. При тези случаи в терапията включваме т.нар. CPAP или BiPAP – апарати с маска, която болният поставя, докато спи. В дихателните пътища на пациента се подава въздух под постоянно позитивно налягане, адаптирано според индивидуалните нужди, и по този начин се предотвратява тяхното стесняване. Първоначално, някои хора се притесняват, че няма да свикнат да спят с апарат, но всички притеснения изчезват, щом усетят позитивния му ефект още в първите дни на употреба и започнат да се събуждат истински отпочинали за първи път от много време. Лечението на сънната апнея буквално променя живота!

д-р Илия Крачунов, пулмолог, началник на Отделението по пулмология в МБАЛ ,Сърце и Мозък', Плевен – 064 678400;

[email protected]

проф. д-р Яна Симова, кардиолог, Началник на Клиниката по Кардиология, МБАЛ ,Сърце и Мозък', Плевен и Директор на Българския Кардиологичен Институт

[email protected]

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай