Използването на ветеринарни лекарства при хора е незаконно и опасно

Взехме драстични мерки за биосигурност във фермите в борбата срещу африканската чума по свинете

Използването на ветеринарни лекарства при хора е незаконно и опасно | StandartNews.com

Взехме драстични мерки за биосигурност във фермите в борбата срещу африканската чума по свинете

Медикамент срещу краста, произвеждан у нас, се тества лабораторно срещу коронавирус, но не бива да се използва, докато не получи лиценз за употреба върху хора, казва проф. Паскал Желязков, изпълнителен директор на Българската агенция за безопасност на храните

  • В България няма разрешение за прилагането на ивермектин върху хора
  • По-добре е ветеринарни лекарства да не се поръчват по интернет
  • Свинското ни месо е с диамантен печат по нареждане на ЕК, но е напълно безопасно
  • През май затваряме за един месец фермите за отглеждане на патици за гушене и люпилните, за да се дезинфекцират
  • Може да се кандидатства за помощ при птицевъдите за малко под 1 млн. лева, за свинефермите - до 1,9 млн.

ЕТО КАКВО КАЗВА В ИНТЕРВЮ ЗА ВЕСТНИК СТАНДАРТ

- Проф. Желязков, преди двайсетина дни австралийски учени съобщиха, че лекарство срещу краста, използвано основно във ветеринарната медицина, унищожава коронавируса за 48 часа. Този медикамент се продава и у нас. За какво става въпрос?
- Проведени са тестове в лабораторни условия за инвитро влияние на субстанция ивермектин върху развитието на вируса SARS-CoV-2. Резултатите показват, че в рамките на 48-96 часа клетките се освобождават от вируса. Има натрупан експериментален материал, че при предишни инфекции ивермектинът е показал активност срещу останалите коронавируси, причинители на предишни епидемии. И се е стигнало до идеята да се тества и срещу сегашния причинител на пандемията COVID-19. Но това са все още лабораторни инвитро опити. Едно лекарство, за да бъде регистрирано в хуманната или ветеринарната медицина, трябва да получи лиценз за употреба след като премине през един много широк, продължителен период на тестване в най-различен аспект. Първо, лекарствата се тестват за тяхната активност срещу даден патоген. След това се тестват за токсичност. Защото антибиотикът, като попадне в организма на животните или човека, освен че убива причинителите на болести, може да предизвика и различни фармакологични ефекти върху органите и системите. Някои причиняват сърцебиене, други затрудняват дишането. Всичко това трябва да бъде изследвано в детайли. Ако се стигне до мнение, че може да се пристъпи към прилагането върху хората, вероятно ще се използват доброволци, съгласни лекарството да бъде тествано върху тях. Това може да отнеме години. По принцип ивермектинът не е токсичен за хората и топлокръвните животни. Неговата терапевтична доза може да се повишава повече от 10 пъти. Но не е редно това да се прави, защото чувствителността на всеки е индивидуална. Има няколко породи кучета, които са чувствителни към него – Коли, Бобтейл, както и костенурките. Съществуват данни за случаи на непоносимост с фатален край. Едно лекарство трябва да се тества много пъти, за да се докаже неговата безопасност. Защото ако е токсично - може да убие човека. Лекарства, които не са одобрени за лечение на конкретни болести при хората, не трябва да се употребяват с тази цел.
- Употребява ли се ивермектин за лечение при хора?
- Ивермектинът е регистриран за употреба при хората за лечение на някои заболявания, причинени от паразити. Сред тях е т.нар. речна слепота /онхоцеркоза/, която поразява хора в по-топлите страни. Тя се причинява от паразит, който живее в окото на човека. Единственото лекарство, което засега е най-ефективно, е ивермектинът. Той може да се употребява и срещу чревни паразити, например най-обикновените глисти при хората. Притежава висока активност и срещу някои ектопаразити, например кърлежи.
Но е важно да отбележим, че в България няма разрешение за прилагането му върху хора. Терапевтичните показания за употреба на ветеринарномедицинските продукти, съдържащи ивермектин, са за лечение и профилактика на различни външни и вътрешни паразитози при животните.
Използването на ветеринарномедицински продукти (т.е. изпитани и предназначени за лечение на животните) при хора е незаконно и представлява реална опасност за тяхното здраве и живот.
Призоваваме за стриктно спазване на изискванията на Закона за ветеринарномедицинската дейност и подзаконовите актове по прилагането му, регламентиращи предписването, отпускането, употребата, доставянето, съхранението, търговията на дребно и на едро с ветеринарномедицниски продукти на територията на страната и недопускане на възможност за употреба на такива продукти при хора.
- Защо лекарство срещу паразити може да влияе добре при вирусни инфекции?
- Не е доказано, че може да влияе при вирусни инфекции, докато не се приложи при инвиво условия. Дори още не е напълно разкрит механизмът на действие на лекарството върху вируса. За паразитите вече е установено, че блокира гамааминомаслената киселина, която се намира в нервно-мускулните рецептори.
- Как е открито лекарството и кога започва употребата му в България?
- Лекарството е открито през 70-те години на миналия век. Активната съставка е извлечена от една гъбичка, която е с произход от Япония. САЩ проучвали усилено мицеларни форми от различни държави, растящи при различен климат. И ги тествали за активността им срещу бактерии, вируси и паразити. За щастие се намира една гъбичка, от която е добито лекарството ивермектин, което се оказва с висока активност срещу паразити. Малко след 1980 г. започна тестването на лекарството в България. Компанията Merck Sharp & Dohme ни даде огромни количества, за да проведем опити в България във връзка с неговата ефикасност. Тогава за лечение на крастата нямаше ефикасни препарати. През 1985-90 г. в България имаше между 10 и 12 млн. овце и крастата беше сериозно разпространена. За да се изчистят, овцете се къпеха в специални вани, напълнени с разтвор. След това тонове от него попиваха в подпочвените води, а тези продукти са токсични за рибите и аквакултурите. С откриването на ивермектина бяхме много улеснени. Защото с две инжекции, приложени в интервал от 7-14 дни, овцете се освобождаваха от краста. Така ивермектинът направи революция в лечението на това заболяване. България беше втората страна в света, която започна производството на ивермектин. В момента у нас се произвежда огромно количество от това лекарство.
Във ветеринарната медицина има регистрирани най-малко 20 продукта, съдържащи ивермектин – инжекционни, разтвори, премикси за смесване на фуража, таблетки, пасти и гранули, както и разтвори за поливане върху кожата. Така животните се лекуват срещу вътрешни и външни паразити.
- Има много реклами на лекарства, които се предлагат по интернет. Рискуват ли хората, които си поръчват?
- По-добре е лекарства да не се поръчват по интернет. Чета например информация, че ако се вземе някакво лекарство, човек ще отдели страшно много паразити от тялото си. Показват снимка на някакъв човек и пишат: професор Едикойси, паразитолог. Аз съм паразитолог, познавам всичките си колеги - такъв човек в България няма! Това не трябва да се прави!
- Докъде стигна борбата с африканската чума по свинете у нас?
- Около 40 103 броя диви свине са отстреляни през последния сезон за групов лов, който приключи в края на февруари. Открити са трупове на 1161 диви свине. Държавните горски и ловни стопанства също участваха в намаляването на популацията. Само от 1 до 31 март са открити 344 диви свине, при които е установено наличие на вируса, причиняващ АЧС. Почти няма област, в която да не е регистриран случай на АЧС по дивите свине. За радост, при индустриалните ферми вирусът все още не е минал в Южна България. БАБХ прие драстични мерки за повишаване на биосигурността. Назначихме ветеринарни лекари в индустриалните свинекомплекси с над 5000 глави, за да могат да извършват ежедневен контрол и да подпомагат бизнес операторите в борбата им за недопускане на АЧС. В по-малките свинекомплекси с под 5000 глави има отговорници, през 2-3 дни посещават фермите, както и фамилните, и взимат проби от всички умрели прасета. Сред другите мерки, които наложихме, е дезинфекция на транспортните средства, които пренасят прасета между животновъдните обекти, тъй като някои са свързани. Дезинфекция се направи и в кланиците. Защото вече почти сме убедени, че те също имат роля за проникването на заболяването в индустриалните ферми.
Другата мярка, за която се разпоредихме, бе да се вземат проби от всяко превозно средство, които да се изследват за качеството на извършената дезинфекция. Това се контролира чрез търсене на коли форми - бактерии, които са по-устойчиви от вируса на АЧС - ако няма коли форми, значи и вирус няма. Всичко това го направихме за сметка на БАБХ. Отделно за кратък период от време спряхме тотално движението на прасетата както между фермите, така и към кланиците, за да можем да видим какво се случва в страната. И след това кланици, които изпълниха изискванията, бяха отново отворени. Същото се случи и с фермите - те трябваше да докажат, че нямат вируса, за да започне пак редовното клане. Контролираме всички заклани прасета в кланиците, за да можем да откриваме инфектираните веднага чрез PCR тест. През този период изследвахме по 1000 проби на ден. Имахме една лаборатория, но открихме още две - във Велико Търново и Стара Загора.
Заради АЧС България беше поставена от европейските органи в трета категория, тъй като почти на цялата територия има регистрирани случаи, макар че в повечето ферми няма. По тази причина свинското месо се движи с т. нар. диамантен печат. Много преработватели и търговци не искаха да го купуват, защото мислеха, че ще им донесе главоболия, например спиране на производството, унищожаване на месо, което е било в контакт с другото и т.н. Наложи се БАБХ да направи спешна среща с търговците и преработвателите, за да им се обясни, че няма проблем. Месото е абсолютно безопасно.
- Правят ли се постъпки пред Еврокомисията, за да ни махне от трета група?
- Всеки месец пишем писма да се разхлабят мерките, защото виждаме, че това, което прави БАБХ за домашните свине, работи. Планът за контрол на АЧС 2020 г., приет през феврури с Постановление на МС, разписва подробно ангажиментите и отговорностите на всички институции, на целия държавен апарат за борба с болестта. Европейската комисия и държави членки следят в детайли изпълнението на всички мерки, като именно надзорът (клинични прегледи и лабораторен контрол ) ще докажат свобода от заболяването.
Най-рискова група засега остават източнобалканските свине, където и продължават да се нотифицират огнища (12 огнища от началото на годината). Порода домашни свине, който е необходимо да бъдат отглеждани на закрито (а не пасищно в гората), и за който се изисква сериозно затягане на мерки за биосигурност, особено в светлината на това, че се намираме в среда с висока наситеност с вируса на АЧС.
По отношение на индустриалните ферми, мерките за биосигурност са доста завишени - в момента задължаваме фермите да имат двойна ограда, една полоса извън първата ограда, която да бъде без растителност. Защото какво видяхме в Никола Козлево – клоните на дърветата бяха над оградата на фермата и имаше възможност да влизат вътре диви животни - котки, чакали. Прави се дезинфекции на превозните средства. Хората, които влизат, преминават бяла зона, черна зона, къпят се, преобличат се. В самите сгради също въведохме филтри, при които работниците да си събуват обувките. Драконовски мерки за биосигурност!
- До къде стигна възстановяването на животните в засегнатите от АЧС през миналата година свинекомплекси?
- Преди да започне заселване на ферма, се прави оценка на риска във връзка с бъдещи инфекции. Имаме специална процедура какво трябва да се направи във времето и пострадалите ферми се движат по нея. Първо се населват с т. нар. сентинелни прасета – малко на брой, от които се взема редовно кръв и се следи тяхното здравословно състояние за определен период от време. Ако не са появи заболяване и пробите са отрицателни, тези ферми могат да се населват с разрешение на областните дирекции и под техен конрол. Тази процедура отнема поне 6 месеца. Вече има 1-2 ферми с разрешение за населване. Огромни инвестиици направиха собствениците им. Дори в една от фермите хората, които ще отглеждат животните, ще живеят там.
Бях се разпоредил фермите, които са с под 5000 свине, както и фамилните, да си маркират индивидуално прасетата, за да можем да следим какво се случва. Защото когато започне периодът за репопулация и регистрация на домашните в задния двор, те няма откъде да вземат малки парсенца за лични нужди, освен от фамилните ферми и от индустриалните комплекси. И прасетата, които тръгнат от индустриалните и фамилните ферми към задния двор, трябва да бъдат маркирани с индивидуални ушни марки. Имаше възражение, но в наредбата е записано: прасетата от ферми с под 50 майки задължително трябва да бъдат маркирани с индивидуални ушни марки. А тези фамилни ферми са с до 10 свине майки – трябва да изпълняват закона. Продължава контролът и върху умрелите свине. Ежеседмично се изпращат проби от всяко умряло и се тестват за АЧС.
- Овладяна ли е заразата от птичи грип, която пламна в няколко ферми през февруари?
- Първият случай на инфлуенца (птичи грип) бе регистриран на 17 февруари 2020 г. От всичките огнища, които установихме след това, са взети проби и са изпратени в референтната лаборатория. Резултатите показват освен H5N8 , субтип, който бе констатиран и предишните години , но и нов субтип H5N2 при кокошевите. Заболяването е констатирано в 4 ферми за водоплаващи птици, отглеждани за черен дроб и в четири индустриални ферми за кокошки носачки. Трите са в село Трилистник, Пловдив, едното е в Кърджалийско. Всички засегнати и контактни птици бяха загробени, почистени и дезинфекцирани са фермите. Над 177 499 е броя на засегнатите птици в осемте ферми.
В България от 2016 г. периодично се установява инфлуенца по водоплаващите птици най-често, а след това и по другите видове птици. Затова в края на март взехме решение да се преустанови за един месец отглеждането на патици за гушене и да спрат люпилните, фермите да се изчистят, да се дезинфекцират. След това ще се населят само тези ферми, които въведат всички мерки за биосигурност. На другите, които не са го направили, няма да им бъде разрешено да населват повече с патици. Затварянето ще е през май, периодът е съгласуван с производителите на гъши дроб. Това затваряне съвпадна с коронавируса и намаленото търсене на продукция. В момента бг производителите на гъши дроб търпят огромни загуби, тъй като ресторантите както в България, така и във Франция и в други държави, където се изнася, за затворени. Нашите кланици, които колят патици за черен дроб, са претъпкани. Един от собствениците ме информира, че ще пристъпва към преработка на дроб за пастет.
Друга разпоредба е, че се разрешава се да се отглеждат патици за гушене във ферми, които са технологично свързани - само на един собственик. И още редица мерки, за да се прекъсне тази инфлуенца.
Държавата прави всичко възможно за внедряването на мерките за биосигурност във фермите. Защото загубите, които претърпяхме през последните 10 г., са огромни.
По мярка 5.1 от ПРСР държавата дава милиони левове за различните видове животновъдства за подобряване на мерките за биосигурност във фермите. Който си направи проекта и изпълни изискванията, ще бъде подпомогнат, за да населва отново Може да се кандидатства за помощ при птицевъдите за малко под 1 млн. лева, за свинефермите - до 1,9 млн.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай