Идват новите мерки. Ангел Кунчев каза къде

И обяснси как протича новият вирус

Идват новите мерки. Ангел Кунчев каза къде | StandartNews.com

Противоепидемични мерки ще бъдат въведени от 18 юли в региони, които са във фаза 1 от Националния оперативен план. Това към момента са около една трета от страната - София, Варна, Бургас, Добрич, Враца и Перник. Това каза пред журналисти в Пловдив главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. По думите му има ръст и в други региони и е "очевидно за всички, че започва вълна", предаде NOVA.

Мерките включват носене на маски в здравни, лечебни и социални заведения, по възможност - работа от разстояние, максимално опит за спазване на отстояние от 1,5 метра, обясни Кунчев. По думите му те ще бъдат въведени със заповеди на директорите на съответните Регионални здравни инспекции (РЗИ), а когато един от регионите влезе във фаза 2, ще има национални мерки, важащи за територията на цялата страна.

При срещи с общопрактикуващи лекари Кунчев е уведомен, че в една среда практика минават по 15 души на ден, които имат признаци на заболяването. В голямата си част то минава сравнително по-леко, особено при хора в активна възраст, които нямат хронични заболявания, обясни Кунчев. Вариантът  протича с температура, кашлица, но не налага в повечето случаи болнично лечение.

Според главния държавен здравен инспектор ваксините пазят от тежко протичане и смърт при варианта Омикрон, но не предпазват на 100 процента от заразяване. Има много хора с трето заразяване, което показва, че и имунитетът след боледуване също се заобикаля от Омикрон варианта, допълни Кунчев. Той съобщи, че в края на септември, началото на октомври се очакват преработени ваксини, които да са по-насочени към този вариант на вируса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай