Кунчев обори тримата от Харвард за масов скрининг

Изследване на 7 милиона българи е невъзможно и ненужно

Кунчев обори тримата от Харвард за масов скрининг | StandartNews.com
  • Изследване на 7 милиона българи е невъзможно и ненужно
  • Картината се променя ежедневно и информацията от тестовете няма да бъде актуална

Масов скрининг на населението за коронавирус e невъзможен, а и не нужен. Картината се променя всекидневно и информацията от подобно изследване няма да е актуална повече от 24 часа. Така главният държавен здравен инспектор дом. Ангел Кунчев отговори на тримата българи от Харвард, който от няколко дни настояват за изследване на всички българи. Те изчисляват, че тестването на 7 млн. души за COVID-19 ще струва на държавата около 375 млн. лв.

Теставането на населението за COVID-19 може да стане на основа на изборната организация, предложи бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев пред бТВ. И допълни: „В момента има хора, които може да са заразени, но ние не знаем кои са. Те ходят до магазина, пипат копчетата на асансьора – така те потенциално заразяват другите”. Според него тези хора трябва да се открият и да бъдат принудени да си стоят вкъщи, а ако не спазват мерките – да бъдат поставени под карантина в специалните полеви болници като „Арена Армеец“

Няма как да се набавят 7 млн. теста, защото нито една страна в Европа не разполага с подобен брой надеждни теста, контрира доц. Ангел Кунчев пред бТВ. „Представете си каква логистика и организация трябва да се направи за това, при положение, че основната ни задача в момента е да осигурим лечение на хората, които се нуждаят от него“, обясни, експертът, който е член на Националния оперативен щаб. Той уточни, че броят на тежките случаи се увеличава ежедневно. Д-р Кунчев коментира, че подобен масов скрининг би бил много полезен, но в момента е ненужно.

„Това ще бъде една снимка на моментното състояние, което само 2-3 дни по-късно ще бъде коренно различна. Вирусът циркулира, това е въздушно-капкова инфекция. Не трябва да хвърляме такъв огромен ресурс“, посочи още той. Доц. Кунчев обясни, че предстои да се тестват 1000 души, които са на първа линия със заразата.

„Това са хора от МВР, които са ангажирани на границата и с издирване на контактни лица. Можем да увеличаваме тази бройка. Важно е ресурсът да не се хвърля в проучвания и научна информация, а в практиката“, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай