Доц. д-р Желязко Арабаджиев: Витамин D - най-доброто под слънцето

Добавянето му в мляко и маргарин може да спаси 1,2 млн. живота в 34 страни

Доц. д-р Желязко Арабаджиев: Витамин D - най-доброто под слънцето | StandartNews.com
  • Добавянето му в мляко и маргарин може да спаси 1,2 млн. живота в 34 страни

Доц. д-р Желязко Арабаджиев е специалист по медицинска онкология с повече от 15 години опит, началник на Клиниката по онкология в Аджибадем СитиКлиник УМБАЛ Токуда - София. Има специализации в Белгия, Израел, Италия, Австрия. Научните му интереси са в областта на рак на гърдата, на простатата, гинекологични и урогенитални тумори, имунотерапия. Председател е на Българското научно дружество по имуноонкология. Член е на авторитетни национални, европейски и американски научни дружества по онкология. Автор е на над 60 статии, публикации в български и международни списания. Носител е на призове и награди от съсловни и пациентски организации.
Всяка седмица доц. Арабаджиев  отговаря на въпросите на читателите на "Стандарт". Пишете ни на адрес: [email protected]

Броят на изследванията за ролята на витамин D върху здравето се е увеличил през последните години. Цитатите на проучвания, включващи витамин D, са се увеличили от 1142 през 2000 г. на 3877 през 2012 г. и продължават да нарастват. За сравнение, броят на изследвания за ролята на витамин А и витамин С се е променил съвсем леко за същият период. Слънцето може да не е най-добрият начин за получаване на витамин D, но данните от тези проучвания показват, че витамин D все още е най-доброто нещо под слънцето.

Витамин D всъщност е група от съединения, които включват ергокалциферол (витамин Д2) и холекалциферол (витамин Д3). Терминът "витамин" обикновено е запазен за жизненоважни вещества, които тялото не може да синтезира само. Като се има предвид холестерол и слънчева светлина, тялото може да синтезира свой собствен витамин D, така че технически погледнато Витамин D не е само и единствено хранителен витамин.

Витамин D е

  •  важен хормон за метаболизма на костите

и участва в много други физиологични процеси. Скорошни мета-анализи на рандомизирани клинични проучвания (RCT) доста последователно показват, че ежедневната добавка с витамин D (с 400-2000 международни единици (IU) на ден) намалява смъртността от рак (но не и заболеваемостта от рак) с приблизително 13% при възрастни хора, въпреки че отделни проучвания не успяха да достигнат статистическа значимост.

В съответствие с това, мета-анализи на обсервационни проучвания установиха по-добра преживяемост при пациенти с рак на дебелото черво, гърдата, простатата и панкреаса. Възможните механизми включват повишена апоптоза, антипролиферативни ефекти и имунна модулация, както и участие в ангиогенезата и метастазирането. Единственото проучване, което не установи намаляване на смъртността от рак е проведено в Нова Зеландия, където UV радиацията е по-силна, а дефицитът на витамин D е по-силен необичайно, особено в сравнение с Германия или други европейски страни.

Значението на витамин D за превенцията на раковите заболявания, макар и все още не напълно проучено, определя търсенето на начини за повишеното му набавяне от външни източници, като храната например. В едно наскоро публикувано проучване на екип учени-епидемиолози от Европа, се отчитат

  •  ползите от обогатяване на храните

които консумираме, с Витамин D. Авторите твърдят, че около 129 000 смъртни случая от рак годишно могат да бъдат предотвратени в 34 европейски страни просто чрез добавяне на витамин D към обикновени храни, като мляко и маргарин. Това би означавало 1,2 милиона предотвратени загубени години живот или около 9% от смъртните случаи от рак в цяла Европа.

Обогатяването на храни с витамин D - което включва смесването на витамина в хранителни продукти като маргарин, растителни масла и млечни продукти - може да предложи подобни ползи по отношение на смъртността от рак, предполагат авторите.

В публикацията на екипа от учени, са проучени политиките за обогатяване на храните в 34 страни в Европа и установиха, че само Финландия и Обединеното кралство в момента изискват масово обогатяване на продукти, включително мляко, маргарин и избрани марки портокалов сок, хляб, зърнени храни. Повечето страни нямат задължително и почти никакво доброволно обогатяване на храните.

Използвайки специфични за страната статистически данни за смъртността от рак, информация за характерните за страната политики за обогатяване и предишни изследвания за добавките и смъртността от рак, екипът изчисли броя на смъртните случаи от рак, които

  •  вероятно вече са предотвратени

от обогатяване с витамин D - около 27 000 смъртни случая от рак годишно в цяла Европа държави. В хипотетичният модел, който учените предлагат, е изчислено, че ако всичките 34 държави са приложили стабилни политики за обогатяване на храните, като Финландия и Обединеното кралство, авторите са установили, че могат да бъдат избегнати още 129 00 смъртни случая от рак.

Извън тези аритметики с чисто количествените измерения на проблема с недостига на витамин D при европейците, трябва да се посочат и други фактори, които влияят както на производството на този витамин, така и на заболеваемостта и смъртността от рак. Такъв фактор е затлъстяването. Както вече сме отбелязвали тук, затлъстяването е самостоятелен рисков фактор за развитието на рак - на гърдата, на маточното тяло, на дебелото черво и др. Взаимовръзката между затлъстяването и нивата на витамин D е в няколко плана. От една страна жени с ниски нива на витамин D по време на бременност може да имат деца, които са

  •  по-склонни към излишни телесни мазнини

на 6-годишна възраст. Освен това децата на възраст от 6 до 18 години, които са с наднормено тегло, са по-склонни да имат ниски нива на витамин D. Адекватните нива на витамин D са свързани с по-малко наддаване на тегло сред жените на възраст 65 и повече години. От друга страна ефектите на витамин D3 (холекалциферол) зависят от степента на затлъстяване, от там и серумните нива на витамин D.

И докато обогатяването на храните с витамин D не се превърне в национална политика, индивидуалният прием на хранителни добавки с Витамин D, които са широко разпространени и достъпни, е допустима алтернатива. Все още няма единен консенсус за това какви кръвни нива на витамин D са адекватни и още по-малко за това колко добавки са достатъчни. В САЩ, Институтът по медицина казва, че кръвните нива трябва да бъдат 20 ng/mL, но Дружеството по ендокринология определя нивото на 30 ng/mL. Пак там, в САЩ, препоръчителната дозировка на съдържаща Витамин D хранителна добавка е 600 IU за хора на възраст от 1 до 70 години и 800 IU за тези, които са по-възрастни. Специалисти препоръчват хората с дефицит на този витамин (изследван в кръвна проба) да получават добавки от 1000 до 2000 IU дневно, като алтернатива на ежедневния прием е еднократен болус дози до 500 000 IU.

Ролята на хранителните добавки, в частност Витамин D не само за заболеваемостта и смъртността от рак, но и други сериозни медицински

  •  проблеми като остеопороза, сърдечно-съдови заболявания

и други, тепърва ще се уточнява и препоръките свързани с приема на тези субстанции ще се прецизират. На този етап, може да се доверим на научните съобщения за ползата от поддържане на адекватни нива на витамин Д, както и да спазваме хигиенно-диетичен режим, който предполага нормализиране и поддържане на оптимално тегло.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай